Vesti
30.04.2024. 18:45
Beta

Kancelarija OEBS

Otvorena Misija ODIHR za praćenje lokalnih izbora u Srbiji

izbori, glasanje
Izvor: Shutterstock

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je Misiju za praćenje lokalnih izbora u Srbiji 2. juna.

Šef te posmatračke misije Alberto Zanijeri rekao je danas, na konferenciji za novinare u Beogradu da misiju čini glavni tim od 11 međunarodnih stručnjaka čije je sedište u Beogradu, kao i 18 "dugoročnih" posmatrača koji će od narednog ponedeljka biti raspoređeni na devet lokacija u Srbiji.

Zanijeri je rekao da će Misija ODIHR tražiti da za izborni dan, 2. jun, bude angažovano i 160 "kratkotrajnih" posmatrača koji će se pridružiti toj misiji.

Kako je precizirao, glavni tim, u Beogradu čine stručnjaci iz raznih oblasti , iz devet država.

Prema njegovim rečima, za dan izbora, ODIHR će, udružiti snage sa delegacijom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i posmatrati otvaranje biračkih mesta, proces glasanja, brojanjej glasova, sabiranje rezultata...

On je potvrdio i da je ta misija dobila zvanična poziv vlasti u Beogradu da posmatra izbore, te naveo da su njeni članovi imali sastanak sa predstavnicima MInistarstva unutrašanjih poslova Srbije, Republičke izborne komsije i Gradske izborne komsije.

Kako je kazao, ta misija će procenjivati sprovođenhje izbora u odnosu na usklađenost sa OEBS-ovim i drugim međunarodnim standardima za demokratske izbore kao i usklađenost sa nacionalnim zakonodavstvom.

Rekao je da će biti praćeni svi aspekti izbora, od kako je naveo pravnog okvira, sprovođenja preizbornih aktivnosti , medijsko pokrivanje izbora, rad izborne administracije ....

Kazao je da su sastanci s predstavnicima vlasti, političkih partija, civilnog društvomi međunarodnom zajednicom "sastavni deo aktivnosti posmatranja izbora".

Rekao je da će dve sedmicve uoči izbora biti objavljuhen izveštaj, vezan za izbor proces do tog datunm a da će, dan nakon izbora, na konferenciji za noinare biti predstavljen preliminarni izveštaj.

Kako je naveo, finalni , odnosno konačan izveštaj , sa ocenama celokupnog izbhorbnog procesa biće objavljen dva do tri meseca nakobn izbora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
17.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve