Vesti
01.05.2024. 12:45
Beta

Istraživanje CLS

Šta Beograđani misle o izborima: Koliko njih će izaći na glasanje 2. juna

1
Izvor: ATAIMAGES

Anketa Centra za lokalnu samoupravu (CLS) pokazala je da su Beograđani podeljeni u stavu oko izlaska na izbore 2. juna.

Prema tim rezultatima 60,2 odsto njih se izjasnilo da će učestvovati, dok 39,8 odsto kaže da će bojkotovati izbore.

Direktor CLS Nikola Jovanović naveo je u saopštenju da anketa, u kojoj je putem sajta te organizacije učestvovalo 5.402 građana, iako nije bila zamišljena kao klasično istraživanje javnog mnjenja, ima indikativnu vrednost i ukazuje na "značajnu zbunjenost" pre svega opozicionih birača i nezadovoljstvo stanjem u kome opozicija dočekuje lokalne izbore.

U komentarima uz anketu i obrazloženjima zašto se glasalo za ili protiv izlaska na lokalne izbore, prema njegovim rečima, građani najčešće žale za činjenicom što opozicija nije jedinstvena i izražavaju nerazumavanje što je podela najveća u Beogradu, gde se šanse procenjuju kao najveće.

"Među 3.252 onih koji su za izlazak na izbore, najčešće obrazloženje je motiv da se 'odbrani' svoja opština ili grad i pitanje zašto se učestvuje u republičkom parlamentu, a bojkotuju lokalni izbori, dok se među 2.150 izjašnjenih za bojkot, uglavnom primećuje bežanje u apstinenciju i nezadovoljstvo opozicionom ponudom koja im se trenutno nudi", naveo je Jovanović.

Direktor CLS je dodao da građane posebno zbunjuje što opozicija izlazi jedinstveno na neke lokalne izbore, dok se oko drugih spori ili ih bojkotuje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
17.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve