Vesti
03.05.2024. 13:02
Beta

Patrijarh učenicima

"Mi, odrasli, nismo stvorili svet u kome se vrlina i drugarstvo cene"

1
Izvor: ATAIMAGES / Amir Hamzagic

Patrijath Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je, obraćajući se deci i đacima u srpskim školama, povodom godinu dana od masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, da "odrasli nisu stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene".

"Mi, odrasli, nismo stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene. Kako budete odrastali, draga deco, iskustvo će vas učiti da smo vam ostavili svet u kojem ima mnogo nepravde i zla. Ali nikada nemojte pomisliti da je čitava stvarnost takva. Nije. I ne mora biti", naveo je Porfirije, a prenela SPC u saopštenju.

Za bolji svet se, prema njegovim rečima, mora boriti, ali ne tako što će se na nasilje uzvraćati nasiljem, već dobrotom.

"Poput Hrista, koji se čak i sa krsta moli za one koji ga raspinju i vređaju, i želi im dobro. Znajte da je pobeda zla i nepravde privremena, i prividna! Veliki petak nije konačna istina o dobroti koju nosite u srcima, kojoj vas uče vaši roditelji, učitelji i nastavnici; kojoj se nadate i koju priželjkujete da vidite u celom svetu, a koju jasno vidite u Hristu", kazao je patrijarh.

Porfirije je dodao da lepo vaspitanje, iskreno prijateljstvo, ljubav i požrtvovanost "imaju smisla zato što ih Bog potvrđuje, zato što im se anđeli raduju".

"Budite, dakle, hrabri i istrajni u dobru; a kada vam bude teško - ugledajte se na Hrista; i znajte da dobrota odnosi konačnu pobedu. Vaskrsenje Hristovo je vaša pobeda. Hristos Vaskrse", dodao je patrijarh.

U Srbiji se danas obeležava godišnjica tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" kada je učenik K.K. (13) hicima iz pištolja ubio devetoro đaka i radnika obezbeđenja i ranio petoro učenika i nastavnicu.

Dan kasnije, tada 20-godišnji Uroš Blažić ubio je iz automatskog oružja devet osoba u selima Dubona i Malo Orašje u blizini Smedereva i Mladenovca.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve