Hronika
21.11.2021. 06:05
Ekipa Hronike

Ubistvo porodice Đokić

Taktika Džonićeve odbrane – neuračunljivost

Ludnica
Izvor: Shutterstock

Goran Džonić (59), osumnjičeni za brutalno ubistvo brata od tetke Gorana Đokića (57), njegove supruge Gordane (56) i ćerke Lidije (26), pokušava da neuobičajenim ponašanjem, odnosno neuračunljivošću, napravi odstupnicu od optužbi, a naruku mu ide i to što je prevremeno penzionisan upravo na osnovu nalaza psihijatra.

Za ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca osumnjičeni Džonić, koji je uhapšen dvadeset dana posle zločina, u prvom iskazu optužio je svoje komšije iz sela Moravac – braću Kostadina i Aleksandra Miloševića, poznate u selu kao braća Jojke, ali je pod sumnju stavio i svoje sinove Stefana i Milana Džonića. Sva četvorica za noć ubistva 26. septembra imaju alibije, ali je upravo Džonićevo upiranje u njih, kako smatraju učesnici istrage, deo njegove taktike da bi neuračunljivošću izbegao zatvor.

Meštani Moravca, međutim, tvrde da Džonić nije "lud“.

"Svi u selu znaju da je Džonić prevremeno penzionisan na osnovu nalaza psihijatra, ali svi koji ga znaju kažu da psihički nije oboleo i da je verovatno manipulacijom, kojoj je sklon, uspeo i to da ’završi’. Sad se očigledno priprema na činjenicu da nalaz psihijatra okrene u svoju korist jer, ako se istragom i zvanično utvrdi da braća Jojke, koji negiraju bilo kakvu umešanost i imaju alibi za noć zločina, on će ostati jedini osumnjičeni za krivično delo teškog ubistva za koje je zaprećena doživotna robija. Zato priprema teren za neuračunljivost jer po zakonu ako neko nije bio sposoban da shvati značaj svojih dela i da upravlja postupcima ne može biti osuđen na zatvor već na lečenje u psihijatrijskoj ustanovi“, kažu izvori upućeni u detalje istrage.

Džonićevo ponašanje bilo je neuobičajeno od početka istrage, ali posebno na poslednjem saslušanju, kada se smejao na pitanja o ubistvu Đokića, a potom plakao, pričao normalno, pa vikao.

"Kaže: ’Ima Boga, išao sam na Hilandar sto puta.’ A onda se na pomen čina ubistva brata i njegove porodice smejao. Čas se smejao, čas plakao, pa pričao normalno, pa opet vikao. Čim nije bio siguran u neki odgovor, odmah je savijao glavu, glumio da je nemoćan da počini ovakav zločin. Kad god nije znao šta će, izgovarao je: ’Sad bih glavom udario da se ubijem.’ Teatralno se ponašao sve vreme. U jednom momentu setio se sinova pa je rekao: ’Evo, slobodno ih pustite’, pa je onda zaplakao“, kažu izvori iz istrage.

Iako za sada nije izvršeno njegovo psihijatrijsko veštačenje, upućeni u istragu smatraju da bi Džonić na sudu teško mogao da zaigra na kartu neuračunljivosti jer je jasno da je sve radnje za koje se sumnjiči preduzimao vrlo smisleno i planirano.

Đokići su nestali 26. septembra, njihova spaljena tela pronađena su 2. oktobra u ataru Moravca, a zapaljeni "pasat“ istog dana u okolini Tešice. Na dan nestanka Đokića, Džonić je snimljen kako u Žitkovcu na pumpi kupuje benzin. Istog dana komšija ga je dovezao iz Tešice, nedaleko od mesta gde je potom nađen zapaljen "pasat“, jer je bio, kako se sumnja, da sakrije skuter kojim će se vratiti iste noći. Skuter su u Tešici te noći snimile kamere oko četiri sata, a dva sata ranije tim putem je prošao "pasat“ Đokića, koji je on, kako se sumnja, dovezao da bi ga zapalio. Osim toga, kod seoskog metalostrugara nekoliko meseci pre ubistva napravio je prigušivač za pištolj. Sve radnje koje je preduzimao bile su isplanirane i smislene, što psihički obolela osoba ne može da uradi.

Ceo tekst pročitajte u nedeljniku "Ekspres" koji je na kioscima.

najava broja 290
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ubistvo Đokića: Svedoci su ključ istrage
Ubica, ubistvo, oružje

Mnogo nelogičnosti

07.11.2021. 07:05

Ubistvo Đokića: Svedoci su ključ istrage

Zamršeno klupko ubistva tročlane porodice Đokić u Moravcu kod Aleksinca počelo je da se odmotava u ponedeljak kada je tužilac u ovom slučaju započeo saslušanje svedoka i razmatranje do sada prikupljenih forenzičkih dokaza, koji do sada ukazuju na krivicu samo prvoosumnjičenog Gorana Džonića (59).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
28.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve