Svet
20.06.2022. 14:25
Đoko Kesić i Marko R. Petrović

Procureli mejlovi

Tipično britanski državni udar

Velika Britanija
Izvor: Shutterstock

Procureli mejlovi i dokumenti u koje je uvid imao portal "The Grayzone“ (Siva zona) razotkrivaju dimenzije zavere širokih razmera kojom je iz senke rukovodila grupa tvrdokornih "bregzitaša“ s ciljem da sabotiraju dogovor o Bregzitu na kojem je radila premijerka Tereza Mej, a koju bi potom nasledio Boris Džonson koji bi obezbedio "tvrdo“ istupanje iz EU, odnosno prekidanje svih veza Britanije sa Unijom.

Mejlovi pokazuju da je grupa operativaca, povezana sa obaveštajnim strukturama i milionerima koji su finansirali Bregzit, "iz duboke senke“ špijunirala protivnike istupanja Britanije iz EU“, infiltrirala se u državnu službu, istovremeno uništavajući reputaciju visokopozicioniranih protivnika Bregzita.

I dok je većina Britanaca glasanjem potvrdila nameru da istupe iz EU, ova klika uglavnom široj javnosti nepoznatih, ali uticajnih agenata, nastojala je da celim procesom upravlja u skladu sa sopstvenim interesima.

Među ključnim ciljevima bilo je jačanje bezbednosnih veza između Londona i Vašingtona i zamena uticaja EU, kako je procenjeno, značajnijim američkim nadzorom.

Što je još važnije, grupa i danas utiče na britansku politiku, pa čak radi na tome i da premijer kojeg su doveli, Boris Džonson, isto tako bude i smenjen zbog neispunjenih očekivanja.

A to čine bogati finansijeri, predstavnici vojnog establišmenta, kao i zvaničnici obaveštajnih službi.

Poreklo mejlova koji su anonimno dostavljeni portalu nije poznato, ali verodostojnost je potvrđena na osnovu njihovih metapodataka. Pritom većinu sadržaja mejlova bilo bi, kako ističu na portalu, nemoguće krivotvoriti.

Verodostojnost mejlova potvrdio je i jedan od učesnika prepiske, bivši šef MI6 Ričard Dirlav, priznavši kako je njegov nalog na ProtonMail-u "kompromitovan“.

"Dobro mi je poznata ruska operacija protiv naloga Proton koji je sadržao mejlove koje sam primao i koje sam pisao“, rekao je Dirlav.

Ta njegova izjava, ali i činjenica da portal "The Grayzone“ ima i neku "rusku vezu“, odakle im je po svemu sudeći i dostavljena navedena prepiska (Anja Parampil, novinarka portala i supruga osnivača i glavnog urednika Maksa Blumentala radi i kao dopisnik za "Raša tudej“ iz Amerike), pokrenule su i spekulacije o ruskoj ulozi u samom Bregzitu.

No, bez obzira na to, mejlovi, kako navode na portalu, otkrivaju aktivnosti koje su "toliko antidemokratske da bi mogle da vode čak i do kriminalističke istrage kojoj bi bili podvrgnuti svi učesnici prepiske“.

Grupu je predvodio Gvintijan Prins, član Savetodavne komisije za strategiju načelnika Štaba odbrane i Savetodavne grupe Kraljevskih marinaca, nekadašnji savetnik u NATO-u i Ministarstvu odbrane, kao i član borda u probregzit organizaciji "Veterani za Britaniju“.

Pridružio mu se i već spomenuti kontroverzni šef MI6 (1999–2004) Ričard Dirlav, koji je u mejlovima često oslovljavan sa "C“, što je kodno ime za šefa britanske obaveštajne službe. U jednom trenutku Dirlav i Prins nastojali su, bezuspešno, da regrutuju i Henrija Kisindžera i njegovu konsultantsku firmu kao transatlantske lobiste za njihovu verziju Bregzita.

Dirlav se kao šef MI6 "istakao“ obmanama kojima je pravdao rat u Iraku, a istraga koja je potom sprovedena utvrdila je da je on lično Toniju Bleru preneo lažne informacije o nepostojećem iračkom oružju za masovno uništenje, a na osnovu kojih je odlučeno da Britanija uđe u rat.

Prinsov mejl iz avgusta 2018. godine detaljno opisuje ciljeve, motivisane željom da se "svim neophodnim sredstvima borimo sa našim protivnicima“.

A oni su, kako se navodi, nastojali: "Da blokiramo svaki dogovor koji bi proizašao iz katastrofalnog i pokvarenog plana (o budućim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i EU, prim. nov.), osiguramo da izađemo po uslovima Svetske trgovinske organizacije i, ako je potrebno, da uklonimo sadašnju premijerku i na njeno mesto dovedemo nekog ko bi više odgovarao svrsi.“

Nekoliko meseci kasnije, u mejlu koji je sadržao veoma osetljive brifinge namenjene premijerki Terezi Mej, Prins je instruirao Dirlava: "Sada ubij i nju i to.“

Plan o izlasku iz EU objavljen je jula 2018. godine. Oni koji su bili za izlazak kritikovali su ga kao recept za produženo članstvo u EU. To je samo ubrzalo tadašnjeg ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa i ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona da u znak protesta podnesu ostavke.

Mesecima unazad "bregzitovci“ su napadali državnu birokratiju optužujući ih da su zbog simpatija prema onima koji su za ostanak u EU blokirali izlazak iz Unije.

Grupa se oštro protivila dogovoru koji bi vodio bilo kakvom vezivanju Britanije za odbrambene strukture Unije i obaveze prema njima. To bi, kako su tvrdili, potkopalo globalnu špijunsku mrežu "Five eyes“ ("Petoro očiju“) koju su uspostavile SAD i Velika Britanija.

Prins je bio toliko ubeđen u ovo da je odbacio kao neutemeljene glasine o ruskoj podršci Bregzitu kao "maskirovku“, na osnovu toga što je "strateški interes“ Moskve zapravo bio da zadrži London "oslabljen i zakrčen“ u "EU koja se urušava“.

Da bi postigao ciljeve zavere, Prins je predložio "influensersku kampanju“ kako bi se "porazile“ istaknute grupe onih koju su za ostanak u EU, uključujući pre svega organizaciju "Najbolje za Britaniju“.

Inspirisan citatom iz filma "Gospodar i vojskovođa“ ("Master and Commander“) iz 2003. godine sa Raselom Krouom u glavnoj ulozi, akciju je nazvao tajnim imenom "Operacija iznenađenje“.

Sredstva za ono što predstavlja prikrivenu političku zaveru, po svemu sudeći, obezbedili su bogati sponzori, među kojima su bili i aristokrate Tim i Meri Klod sa prebivalištem u Džersiju, ozloglašenom britanskom poreskom raju.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju "Ekspresa" koji je na kioscima.

Najava broja
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve