Oni su ponos Srbije
13.02.2022. 00:13
Tanjug

U spomen na Irineja

Patrijarh uručio stipendije najboljim studentima

PORFIRIJE SVETATROJICA STIPENDIJE
Izvor: FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Patrijarh srpski Porfirije uručio je stipendije Srpske pravoslavne crkve najboljim studentima završnih godina fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu - Pravnog, Filozofskog, Elektrotehničkog, Medicinskog i Pravoslavno bogoslovskog fakulteta.

Reč je o 12 studenata koji su odabrani na konkursu, a stipendije su im uručene na svečanosti u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, na praznik Sveta tri jerarha.

"Znanje nije samo faktografija, ne tiče se samo stvorenog sveta, prirode oko nas, već nadilazi okvire fizike i ulazi u prostore metafizike, a kada uđemo znanjem, to jest verom u te prostore, onda i sve ono što je paradoksalno ima svoja pravila, zakone koji nama postaju ne samo jasni nego i istinski bliski", rekao je patrijarh Porfirije.

Naveo je da prosveta i obrazovanje imaju svoje izvorište u najvažnijoj, najvećem broju štampanoj knjizi koja je prevođena na najviše jezika - Bibliji.

Istakao je da je crkva od svojih najranijih vremena ogromnu pažnju posvećivala obrazovanju i prosvećivanju.

PORFIRIJE SVETATROJICA STIPENDIJE
Izvor: FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

"Ne treba da nas čudi što je Sveti Sava, pored svega ostalog što je činio za svoj narod uvodeći ga iz nivoa obične etnije u prosvećeni narod, osnivao škole, posvećivao ogromnu brigu baš obrazovanju i prosveti u svome narodu. I evo, do naših dana, kada je osnovan univerzitet u srpskom narodu, crkva je duhom Svetoga Save i podsticala i učestvovala u osnivanju Univerziteta u Beogradu", rekao je patrijarh Porfirije.

Istakao je da je Univerzitet jedna od najvažnijih ustanova u svakom narodu i svakoj državi - mesto gde se kreira sadašnjost, ali i budućnost i dodao da sve najvažnije funkcije, ali i one koje uslovno rečeno nisu toliko važne u jednom društvu zauzimaju ljudi koji su stekli znanja i obrazovanje na univerzitetu.

Ipak, naveo je da Univerzitet nije ili ne treba da bude samo mesto gde se stiču znaja koja se tiču ovoga sveta već i mesto gde se po uzoru na antička vremena znaje vezuje i za vrlinu.

"Na Univerzitetu je neophodno i važno da se razvija i vrlina, u punom smislu te reči", rekao je patrijarh Porfirije i istakao da se crkva trudi da učestvuje u podršci mladim ljudima koji ulažu ogromne napore da steknu i učvrste u sebi znanje i vrlinu.

Čestitao je dobitnicima stipendija i istakao da će se Srpska pravoslavna crkva truditi da i ubuduće na ovaj način pomaže studente.

"Trudićemo se da ovo bude samo skromni početak u nadi da ćemo imati mnogo veće kapacitete da pomažemo, ne samo studente pet fakulteta koji su osnivači Univeziteta u Beogradu, nego i sve druge studente zajedno sa humanitarnim fondom Privrednik, a tu je fondacija Sime Igumanova koja je takođe tradicionalno pod patronatom aktuelnog patrijarha srpskog", rekao je patrijarh Porfirije.

Među dobitnicima stipendije je i Zorana Jevtić, student četvrte godine Pravnog fakulteta, koja je u ime svih nagrađenih studenata zahvalila na ukazanom poverenju i materijalnoj pomoći.

Ona je navela da je tokom vekova kroz našu istoriju crkva usko bila povezana sa različitim naukama, kao što su pravo, medicina...

"O njenoj naklonosti prema studentima, posvećenosti obrazovanju i tome koliko ceni i vrednuje obrazovanje, svedoče brojni primeri, a na današnji dan listi tih primera može se dodati i ovaj gest koji je jasan pokazatelj da se naporan rad i trud još uvek cene, kao i da će se ceniti", rekla je Jevtić.

Osim nje, stipendije su dobili Nikola Šurjanac takođe sa Pravnog fakulteta, Danilo Tonić i Vasilije Stambolić sa Elektrotehničkog fakulteta, Aleksa Zubelić, Isidora Arsenović i Sonja Lukendić sa Medicinskog fakulteta, Stefan Stakić i Stefan Pajić sa Pravoslavno bogoslovskog fakulteta, dok su sa Filozofskog fakulteta stipendije dobili Teodora Stevanović, Stefan Simonović i Stefan Povrenović.

Godišnju stipendiju za najbolje studente sa fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu, Srpska pravoslavna crkva pokrenula je krajem prošle godine, u spomen na blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

Konkurs je objavljen 22. novembra, prijavilo se 148 studenata, a komisija je odlučila o stipendijama na osnovu prosečne ocene studenata i njihovog materijalnog stanja.

Svečanost uručivanja stipendija održana je na praznik Sveta tri jerarha koji je posvećen Svetom Vasiliju Velikom, Svetom Grigoriju Bogoslovu i Svetom Jovanu Zlatoustom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dobra vest za studente u Novom Sadu
Univerzitet, studenti

Nova studentska menza

01.02.2022. 23:05

Dobra vest za studente u Novom Sadu

Studentski centar Novi Sad otvoriće uskoro još jednu studentsku menzu od 127 kvadrata, u kojoj će biti posluživan ručak za 500 studenata u prizemlju Spensa, preko puta ulaza za bazene.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve