Vesti
22.01.2022. 06:05
Đoko Kesić

Tapkanje u mestu

Rijaliti politika zarobila Crnu Goru

Crna Gora 21.1.2022.
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

U Crnoj Gori se živi sa politikom i od politike. Politika se uzima kao meze uz sva tri obroka, ali obavezno i uz aperitiv od više tura loze.

Već duže od tri decenije crnogorska politička scena je rijaliti program u kojem se ne raspoznaje ništa, osim što se rezultati te politike pojavljuju kao surova činjenica da je politika zarobila čitavo društvo.

Od 30. avgusta 2020. kada je posle tridesetogodišnje tiranije sa vlasti oteran Milo Đukanović, a izabrana "prva demokratska vlada“, Crna Gora tapka u mestu. Ušla je zapravo u onu knjišku političku zamku da je postala "država u kojoj ima više otvorenih pitanja od ponuđenih odgovora“.

Ovih dana, a toga su se pribojavali svi pobednici od posle litija, izgleda da je došlo vreme da padne vlada Zdravka Krivokapića. Ta nova demokratska "ekspertska vlada“ zaslužila je da padne i pre šest meseci.

Međutim, od novih izbora svi zaziru. Pobednici jer im je jasno da je njihov učinak od posle 30. avgusta 2020. mizeran i ne postoji. Opozicioni DPS Mila Đukanovića je prokazan korumpirani front koji je pretvorio zemlju u profitni centar, strahuje da će neka nova stabilnija vlast totalno demontirati njihov režim i mnoge oterati na robiju.

Vlada će neminovno pasti jer unutar poslaničke vladajuće većine u parlamentu ne poštuju se proporcije stranačkih ministara u vladi. Pored toga, vlada jednostavno štiti predstavnike DPS-a na važnim državnim funkcijama koje je postavio Đukanović, čime je na sopstvene noge navukla bukagije i tapka u mestu. U javnosti se postavlja pitanje – ko vodi Vladu Crne Gore – Krivokapić ili Đukanović?

Zdravko Krivokapić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Zbog čega će pasti tzv. vlada Zdravka Krivokapića? Odgovor je jasan – njeni birači su prevareni. Prevareni su i ogorčeni "što premijer skoro svakodnevno ide po svoje mišljenje u englesku ili američku ambasadu“, a te diplomate se trude da korumpirani mehanizam aktuelnog predsednika Crne Gore i dalje nesmetano funkcioniše. Birači su očekivali da će prvi "demokratski izabrani premijer“ imati svoje mišljenje o budućnosti Crne Gore.

Osim toga, predlog je potpredsednika vlade i čelnika pokreta URA Dritana Abazovića od pre neki dan, da se oko njega okupe "sve proevropske demokratske snage Crne Gore, da formiramo manjinsku vladu, bez Demokratskog fronta i DPS-a“?!

"U vladi ne bi bilo mesta za DPS i DF. Ako se ja budem pitao, u njoj će biti mesta i za neke ministre iz aktuelne vlade... DPS se neće vratiti na vlast, a cilj je da se odblokira put ka Evropskoj uniji. Za mene je važno da međunarodni partneri traže stabilnost, a nju bi trebalo da postignu unutrašnje snage u zemlji. Strani partneri niti stvaraju niti ruše Vladu Crne Gore. I izbori su otvorena opcija. Ako neko ima rešenje koje je održivo, tu smo da ga čujemo.“

Abazović je dodao da nema ništa protiv Demokrata i Demosa u manjinskoj vladi, i da "navija i bilo bi fenomenalno da nas podrže DPS i DF...“

Da li slučajno, ali svakako se Dritanova inicijativa poklapa sa improvizovanim i u stilu najbahatijeg agitpropa intervjuom Gabrijela Eskobara, američkog izaslanika za Balkan, koji je rekao da "Srbi nisu podobni za učešće u Vladi Crne Gore jer oni su protiv NATO alijanse i protiv nezavisnosti Kosova!“

Ugledni srpski istoričar Milan Koljanin za "Ekspres“ komentariše sve učestalije nipodaštavanje Srba od zapadnih sila: "Gospodin Eskobar nipodaštava postojanje Srba u Crnoj Gori kao, siguran sam, većinskog naroda, što će pokazati sledeći popis stanovništva u toj državi. Isti gospodin optužuje Milorada Dodika da razara Bosnu i Hercegovinu, a Srbi samo traže da se jednako za sve poštuje Ustav BiH.

U pitanju je negiranje identiteta naroda i nacija, to je opasan projekat osmišljen pre nekoliko decenija. Ali, sve je stvar izbora i pitam – zbog čega bi Srbi, ma gde bili, pristajali na to. Istina, sve može biti uslovljeno pukim činjenicama da je Crna Gora oduvek bila siromašna, a danas siromašna i prezadužena, pa veliki misle ’pristaće, nemaju izbora’“, kaže gospodin Koljanin i dodaje da je inicijativa Dritana Abazovića iz tog prepoznatljivog miljea.

Šta u ovom bućkurišu radi Milo Đukanović? Njegovi dojučerašnji milogorci koji su promenili jasle za bivšeg gazdu kažu da se ponaša kao ostavljena devojka. Svađa se sa realnošću. Jer nedavno posle sastanka sa Gabrijelom Eskobarom, Predsedništvo DPS se nije složilo sa kominikeom ambasade SAD u Podgorici, u kojem je naglašeno da je američki zvaničnik potencirao enormnu korumpiranost političara i visokih državnih činovnika u Crnoj Gori.

Ideja Dritana Abazovića o manjinskoj vladi iz svih kombinacija izbacila je Srbe, iako DF u vladajućoj koaliciji čini ogromnu većinu. Tu činjenicu Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije, primio je sa logičnom uvredom.

"Ovo je jedna od inicijativa kako da se reši politička kriza u Crnoj Gori koja traje više meseci, to je predlog koji smo juče čuli i ovo je prvi put da je neko iz vlade, iz parlamentarne većine, u političke kombinacije za prevazilaženje krize uključio i Demokratsku partiju socijalista kao partnera za rešenje krize. Ono što je problem za takvu inicijativu što je 30. avgusta 2020. godine većinska Crna Gora rekla ’ne’ Demokratskoj partiji socijalista. Oni koji su konstituisali tadašnju parlamentarnu većinu svaki glas koji su dobili, dobili su na jasnom obećanju i programu da niko neće praviti bilo kakve kombinacije sa Demokratskom partijom socijalista. Prema tome, svako uvođenje DPS-a za arbitriranje unutar parlamentarne većine je veoma opasno, štetno i ono direktno vodi ka nestabilnosti Crne Gore. Jer većina građana koja je glasala za to da DPS više ne vlada Crnom Gorom prosto ne može ovo shvatiti kao običnu političku kombinaciju kojom bi trebalo rešavati krizu koja postoji u okviru parlamentarne većine. Demokratski front je ranije predlagao, nakon propalog pokušaja da rekonstruišemo vladu, jer je to blokirao Dritan Abazović sa svoja tri poslanika, i još onemogućio pad vlade, da se narod na izborima izjasni. Nema dileme da bi većinska Crna Gora ponovo glasala protiv DPS-a, a oni političari i političke stranke koje bi želele nešto da kombinuju sa Demokratskom partijom socijalista morali bi to saopštiti u samoj izbornoj kampanji, pa bi videli koliko bi mandata i glasova osvojili.“

Gospodin Mandić još dodaje da Dritan Abazović ne radi ništa novo jer to već radi Zdravko Krivokapić. Uz napomenu da Dritan Abazović ima svoju stranku, a Zdravka Krivokapića je Demokratski front kandidovao na svojoj listi i podržao ga za premijera. A kada je postao mandatar, počeo je da obilazi te ambasadorske adrese u Crnoj Gori koje danas sluša Dritan Abazović. Jasno je – Krivokapić i Abazović imaju iste nalogodavce. Oni se nalaze u inostranstvu. I zbog toga posle ovog sada strašnog političkog udarca od potpredsednika vlade, predsedniku vlade je bilo potrebno tri dana da se oglasi. Zašto se nije oglašavao, objašnjenje je jednostavno. Zna on da to dolazi sa te adrese koju i on sluša, i verujem da se u čudu pita – a zašto se ovo meni radi kada sve bespogovorno slušam? Međutim, nalogodavci imaju ustaljene manire u odnosu gospodara i sluge: s vremena na vreme obrišu cipele sa takvim ljudima i tako se te priče uglavnom i završavaju, govori Mandić.

Razgovor sa Andrijom Mandićem završavamo pitanjem: gde je rešenje?

"Ne mogu odgovoriti na to pitanje teoretski, praktično mi u DF-u verujemo da je rešenje u vanrednim parlamentarnim izborima. Građani će se pitati jer njihova politička očekivanja su izneverena. Ali pre toga moraćemo da se bavimo pažljivom analizom svega što se događa poslednjih meseci, pa u dogovoru sa narodom doneti odluku. Vredno je analize i ponašanje svih političkih struktura koje čine parlamentarnu većinu“, završava Mandić.

U međuvremenu politički rijaliti šou teče ulicama Podgorice. Demokratski front, kontrirajući i ogoljavajući ideju Dritana Abazovića o manjinskoj vladi, pozvao je potpredsednika Vlade Crne Gore i njegov Građanski pokret URA da oni podrže manjinsku vladu Demokratskog fronta, Demokrata i ostalih konstituenata koji čine vladajuću većinu pobedničke koalicije. "Ostaje da se onaj koji ima četiri poslanika (URA), a ima prohteve kao da ih je 34, skloni i pruži priliku spremnijima da u najkraćem roku počisti Veljovićeve (Veselin Veljović, direktor Uprave policije (prim. nov.) za keš spremne patriote i korumpirane kadrove u tužilaštvu i sudstvu, koji državu Crnu Goru drže kao taoca Mila Đukanovića...“, poručuje Slaven Radulović, predsednik kluba poslanika DF u Skupštini Crne Gore.

Premijer Zdravko Krivokapić u saopštenju poručuje da je ideja Dritana Abazovića prevara jer bi je morali podržati političari iz prethodne vlade DPS-a. "Postoje samo dva rešenja za izlaz iz ove turbulentne političke krize. Jedno je da unapredimo i ojačamo sadašnju vladu. Ali drugo rešenje je najpoštenije – da idemo na vanredne parlamentarne izbore, u maju, koji bi se održali zajedno sa lokalnim“, saopštio je premijer.

Nemoćna politička Crna Gora, kao i svi nejaki, nemaju drugu ideju osim one sa kojom su počeli 30. avgusta 2020. I gde su stigli?

Međutim, bez obzira na to šta radile bilo kakve politike u Crnoj Gori, sutra ili kroz 30 godina, suočavaće se sa ključnim pitanjem koje je zaostavština pustoši koju je ostavio Milo Đukanović. Ono glasi – Srbi su breme prošlosti oni su porobili slobodarsku Crnu Goru, Srbi su samo problem. Kad nema velikog Đeda, pitajte Eskobara!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
23°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve