Život
19.01.2022. 00:05
R.E.

Običaji

Bogojavljanje: Šta treba da uradite da bi vam se ispunila želja

crkva.jpg

U ponoć između 18. i 19. januara, kada počinje praznik Bogojavljanje, postoji verovanje da će se nebo otvoriti i da će se prikazati Bog, koji će nam ispuniti želju.

Verovanje kaže da želja mor biti samo jedna.

Osim toga, ovaj praznik najpoznatiji je po plivanju za bogojavljenski krst. Ranom zorom, kupanje u hladnoj vodi zarad zdravlja tokom cele godine, podrazumeva i plivanje do Časnog krsta - ko prvi stigne pratiće ga sreća tokom cele godine.

Obratite pažnju na san koji ste imali u toku noći između 18. i 19. januara, jer on predstavlja predskazanje kakva će vam biti godina. 

Neudate devojke bi trebalo da pred spavanje stave ogledalo ispod jastuka i u snu će im se pojaviti muškarac za koga će se udati.

Tu je i običaj "četiri loptice", koji se praktikuje u određenim krajevima Srbije. Neudata devojka treba da napravi četiri loptice od vode i brašna. U tri stavi papirić sa imenima simpatija, dok je četvrti prazan. Nakon toga, loptice se stavljaju u ključanu vodu i koja prva izbije na površinu predstavlja osobu koja joj je suđena. Ukoliko je to ona sa praznim papirićem, to znači da još uvek nije upoznala svoju ljubav.

U selima istočne Srbije još uvek se obeležava običaj bacanja zrnevlja u reku. Bacaju se kukuruz ili pšenica uz reči: "kako ide voda, tako kod nas ide berićet". 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta treba uraditi sa novčićem iz česnice
Česnica

Ako ste ga pronašli

08.01.2022. 00:35

Šta treba uraditi sa novčićem iz česnice

Običaj je da se u testo za tradicionalnu božićnu česnicu stavi novčić. Tradicija nalaže da svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice kako bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje.
Papa: "Dosta!"

Novogodišnje obraćanje

Papa, 1. 1. 2022.
01.01.2022. 20:17

Papa: "Dosta!"

Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve