Život
10.05.2022. 14:10
R. E.

"Učiteljica života"

Istorijske činjenice koje verovatno niste znali

Knjiga, zanimljivo
Izvor: Shutterstock

Važno je poznavati istoriju, i to ne samo velika imena i ključne datume, već i male detalje koji nam pomažu da bolje razumemo neku ličnost ili epohu u kojoj je živela.

Ti detalji su možda i najinteresantniji deo istorije, a za vas smo izdvojili nekoliko činjenica koje će vas iznenaditi.

Merilin Monro i kraljica Elizabeta II su rođene iste godine - 1926. 

Zbog toga što je slavna glumica bila veoma mlada kada je tragično preminula, danas nam se čini kao da su ove dve osobe živele u potpuno drugačijim istorijskim epohama.

Kleopatra je živela bliže 2022. godini, nego vremenu kada je izgrađena Velika piramida u Gizi.

Krаljicа helenističkog Egiptа je rođena 70. godine p.n.e, pre oko 2.100 godina. Velika piramida je završena 2560. p.n.e, što znači da bila stara već oko 2.500 godina, kada je Kleopatra živela.

Takođe, stari Rimljani su na Veliku piramidu gledali kao što mi danas gledamo na Rimsko carstvo - kao na nešto iz drevnih vremena. Rimsko carstvo je nastalo 27. godine pre nove ere, dakle više od 2.500 godina nakon izgradnje Velike piramide.

Deseti američki predsednik, rođen 1790, ima unuka koji je danas živ. Džon Tajler je dobio sina Lajona kada je imao 63 godine, a Lajon je takođe kasno dobio decu. Njegov sin Harison danas ima 93 godine.

Univerzitet Oksford je stariji od Astečkog carstva. Nije poznat tačan datum osnivanja ovog univerziteta, ali se smatra da je neki oblik podučavanja na Oksfordu postojao još 1096. godine, dok je Astečko carstvo nastalo tokom 13. veka.

Čovek je hodao po Mesecu samo 66 godina nakon što je prvi put poleteo avionom. Braća Rajt su prvi uspešan let izvela 1903, a Apolo 11 je sleteo na Mesec 1969. godine.

Kada je prvi film iz franšize "Ratovi zvezda" stigao u bioskope, Francuska je još uvek izvršavala smrtnu kaznu giljotinom. Poslednja ovakva egzekucija se dogodila 1977. - iste godine kada je svet prvi put čuo za Luka Skajvokera.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Priča o Crnogorcu koji je u dvoboju pobedio samuraja
Samuraj, sablja

Aleksandar Lekso Saičić

27.04.2022. 14:15

Priča o Crnogorcu koji je u dvoboju pobedio samuraja

Aleksandar Lekso Saičić je upamćen kao vešt, okretan i hrabar vojnik, poznat po velikom umeću rukovanja sabljom, a ovo je neverovatna priča o tome kako je jednom, u dvoboju porazio samuraja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve