Život
13.01.2022. 08:50

ANKETA

Ko sve 13. 1. čeka Novu godinu i kako

Nova godina
Izvor: Shutterstock

Julijanska, stara, pravoslavna ili srpska Nova godina dočekuje se u noći između 13. i 14. januara po gregorijanskom kalendaru, ili 1. januara po julijanskom.

Osim kod nas u Srbiji, večeras je praznično veče i u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, pojedinim delovima Hrvatske, kao i u Rusiji, Ukrajini, Jermeniji, Belorusiji, Gruziji i Moldaviji.

Možda niste znali da se večeras Nova godina dočekuje i u nekim delovima Švajcarske i Škotske, kao i u Japanu, gde takođe ima naroda pravoslavne veroispovesti.  

Anketa

Postoje različiti običaji i verovanja u vezi sa tim šta (ne) treba raditi 13. i 14. januara. Tako neki danas, na primer, pale ostatke badnjaka, jer se istovremeno slave i Sveti Vasilije i Mali Božić. 

Trpeza bi trebalo da bude bogata, a naročito je važno da na stolu bude vasilica - pogača u koju se stavlja novčić, kao i u česnicu. Takođe, jede se i pečenje, ali i krofne u koje se isto može staviti parica.

Veruje se, takođe, da baš sada treba u kuću uneti nešto novo jer će to svim ukućanima doneti blagostanje tokom cele godine. 

Ova Nova godina se čestita isto kao i "prethodna" uz poljupce i lepe želje, a ako šaljete pisane poruke onda znajte da se pravilno piše ovako: 

Srećna srpska Nova godina.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nova godina - kako se pravilno čestita
Nova godina

Da se ne obrukate

31.12.2021. 20:05

Nova godina - kako se pravilno čestita

Kada nekome poželimo srećnu Novu godinu, najvažnije je da to uradimo iskreno i od srca. Kada niste u prilici da nekome čestitate usmeno, onda je važno da čestitka bude i pravilno napisana.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
-1°C
26.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve