Život
15.06.2021. 19:05
Tanjug

Inkontinencija

Problem o kojem se ćuti, ali rešenje postoji

Žena, ljudi
Izvor: Shutterstock

Inkontinencija, odnosno problem nevoljnog mokrenja, zdravstveni je problem o kojem se retko govori, a prema podacima, u Srbiji se sa time suočava 350.000 ljudi, dok se samo 15.000 njih leči, rečeno je na edukativnoj tribini "Problem o kome se ćuti".

Cilj tribine je da se ukaže da je to zdravstveni, higijenski i socijalni problem, o kojem je teško razgovarati, čak i sa lekarima, a javlja se u svim starosnim dobima i kod oba pola, mada znatno češće kod žena.

Ginekolog dr Mima Fazlagić napomenula je da se prvi problemi sa inkontinencijom kod većine ljudi javljaju oko pedesete godine života, ali da je, ipak, veliki je i broj mladih žena koje pate od tog problema, a najčešće kao posledica teških ili višestrukih porođ aja prirodnim putem.

Pojasnila je da mišići i tkivo najčešće slabe zbog starosti, trudnoće, vaginalnog porođaja, gojaznosti, dijabetesa ili histerektomije.

"Neke žene misle da je ovaj problem neizbežni deo starenja što nije tačno. Zato je uloga lekara da ohrabri pacijente da o ovom problemu pricaju, jer rešenje postoji, pogotovo ako se na vreme prepozna i otkrije", objasnila je Fazlagić.

Ljudi
Izvor: Shutterstock

Isti problem postoji i kod muškaraca, kaže urolog prof. dr Aleksandar Vukasnović iz Kliničkog centra Srbije.

"Ovo je čest poremećaj kod žena i muškaraca koji dramatično narušava kvalitet života. Poenta je da danas ni jedan pacijent ne mora da trpi, pa makar imao i blage tegobe. Zato je potrebno lečenje, a cilj terapije je da se pacijentima poboljša kvalitet života", ističe dr Vuksanović.

Dodaje i da nema mesta za stid kod pacijenata koji imaju taj problem, te da je potrebno da se jave lekaru kako bi dobili adekvatnu terapiju.

"Danas imamo minimalno invazivne procedure kojima se taj problem koriguje, a postoje i lekovi kojima urgentnu inkontinenciju možemo da popravimo. Fitoterapeutici su nam izuzetno korisni, ne samo za blage oblike, vec kao i dopuna terapije kod težih oblika kada možemo izbeci povecanje doze lekova koji bi mogli da daju neželjene efekte", dodao je Vuksanović.

Prema njihovim rečima, u jugoistočnoj Evropi oko 50 odsto žena starijih od 50 godina ima ovaj problem, ali se tek svaka deseta javi lekaru, dok je kod mlađih žena pojava inkontinencije niska, ali raste u reproduktivnom periodu, posle porođaja prirodnim putem i oko menopauze, sa stalnim porastom u kasnijem životnom dobu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
01.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve