Biznis
15.01.2020. 17:52
R. E. / Business Insider

"21. VEK JE VAŠ VEK": Bezos ulaže milijardu dolara investicija u Indiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Amazon baca, odustaje investiciju od milijardu dolara za Indiju, a izvršni direktor Jeff Bezos rekao je da će američko-indijska alijansa biti najvažnija u ovom veku

Izvršni direktor Amazona, Džef Bezos, trenutno je na putu u Indiju i isitče da se on uveliko kladi na tu zemlju, upskos tome što hiljade lokalnih demonstranata mašu transparentima na kojima piše "Bezose odlazi" (Jeff Bezos Go Back!)

Bezos je najavio ulaganje u Indiju od milijardu dolara i istakao da će investicija biti usmerena na "digitalizaciju malih i srednjih preduzeća", i da do 2025. godine Amazon želi da izvozi indijsku robu u vrednosti od 10 milijardi dolara.

"Predviđam da će 21. vek biti indijski vek", rekao je Bezos i dodao:

"Napraviću još jedno predviđanje za vas. U ovom 21. veku najvažniji savez će biti savez Indije i Sjedinjenih Država. Najstarija demokratija na svetu i najveća demokratija na svetu", istakao je.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/STR

Iako su mnogi aplaudirali na njegove komentare, Bezos ipak nije naišao na jednoglasnu srdačnu dobrodošlicu u Indiji.

Hiljade vlasnika malih preduzeća u 300 gradova širom Indije protestuju protiv Bezosa i njegovog dolaska u Indiju, jer smatraju da Amazon koristi svoju veličini za podrivanje malih preduzeća.

Povezane vesti - KLJUČ USPEHA DŽEFA BEZOSA: Jedno sasvim neobično vođenje sastanaka

Indija je takođe 2019. godine uvela novo zakonodavstvo, kojim je zabranjeno maloprodajnim divovima kao što su Amazon i Walmart's Flipkart da ekskluzivno vezuju prodavce i nude proizvode za koje su imali neposredan finansijski interes. Kada su novi zakoni stupili na snagu, to je rezultiralo izvlačenjem hiljada proizvoda sa virtuelnih polica Amazona i Flipkart-a.

Amazon se u Indiji suočio sa žestokom konkurencijom. Naime, prema Forrester-u, Flipkart je u 2018. godini imao veći tržišni udeo od Amazona, sa 31,9 odsto u poređenju s Amazonovih 31,2 odsto.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
26°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve