Biznis
10.11.2023. 11:37
R.E.

Ilon Mask i "Grok"

Da li je novi četbot konkurencija “ChatGPT“

Veštačka inteligencija, Chat GPT
Izvor: Shutterstock / DIA TV

Ilon Mask, osnivač kompanije xAI, nedavno je predstavio AI četbota pod nazivom “Grok“ u nameri da se takmiči s poznatim “ChatGPT“ modelom. “Grok“ je prvi proizvod kompanije xAI i trenutno je u fazi testiranja odabrane grupe korisnika u SAD.

Ovaj četbot se ističe time što je treniran na stvarnim podacima prikupljenim sa društvene mreže X (ranije poznate kao Tviter), uključujući objave korisnika. Ovo mu omogućava da bude informisan o trenutnim događajima i pitanjima, čime se razlikuje od drugih AI modela koji koriste fiksne skupove podataka. “Grok“ je takođe dizajniran da bude duhovit i buntovan, sposoban da pruža šaljive ili sarkastične odgovore.

Mask je istakao potrebu za “traganjem za istinom“ u oblasti veštačke inteligencije, a “Grok“ se ističe time što koristi “stvarne“ podatke, za razliku od konkurenata koji imaju određeni period za prikupljanje podataka. Četbot će biti dostupan premijum korisnicima društvene mreže X posredstvom programa za rani pristup, a najavljeno je da će biti dostupne dodatne funkcionalnosti u narednim mesecima.

Međutim, postoji zabrinutost da bi “Grok“, koristeći podatke s društvene mreže X, mogao naslediti pristrasnost i širiti dezinformacije. Osim toga, izveštaji sugerišu da ovaj četbot ima manje sigurnosne filtere koji bi inače trebalo da ga sprečavaju da odgovara na osetljiva pitanja.

Ilon Mask i kompanija xAI izražavaju ambiciju da njihov AI model bude “maksimalno traganje za istinom“, a “Grok“ je razvijen da pruža korisnicima mogućnost postavljanja kontroverznijih pitanja koja bi drugi AI sistemi odbili.

U kontekstu sve veće regulacije u oblasti veštačke inteligencije, postavlja se pitanje odgovornosti u razvoju i implementaciji ovakvih alatki, istovremeno ističući potrebu za saradnjom i etičkim pristupom u ovoj oblasti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve