Biznis
08.09.2020. 18:11
Tanjug

Akcije ''Tesle'' pale su jutros na Vol Stritu za 15 posto

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Akcije ''Tesle'' su pale jutros na Vol Stritu za 15 posto, nakon što neočekivano nisu uvrštene u indeks S&P 500, a što je dovelo do rasprodaje tehnoloških deonica koje su ranije dominirale u oporavku američke berze od kraha izazvanog koronavirusom.

Analitičari i investitori na Vol Stritu su se nadali da će se ''Tesla'' pridružiti kompanijama u indeksnoj korpi S&P 500, nakon što je proizvođač električnih automobila u julu objavio četvrti uzastopni profitabilni kvartal (za period april-jun), čime je otklonuo veliku prepreku za potencijalno uključenje u ovaj referentni berzanski indeks, prenosi Rojters.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Na opšte iznenađenje tržišnih aktera, kompanija S&P Dau DŽons Indeksi objavila je da je odlučila da umesto ''Tesle'' uvrsti u indeks S&P 500 firme: Etsi koja se bavi onlajn prodajom ručno rađenih i zanatskih proizvoda, poput torbi, nakita, nameštaja, zatim proizvođača opreme za poluprovodnike Teradin i kompaniju za farmaceutske tehnologije Katalent Inc.

Povezane vesti - Broj prodatih iPhonea opada u poslednjih pet godina

Viši analitičar u kompaniji S&P Dau DŽons Indeksi, Hauard Silverblat, odbio je da kaže zašto ''Tesla'' nije dodat u indeks S&P 500. Tri kompanije koje su ušle u ovu indeksnu korpu su manje od ''Tesle'', ali imaju kontinuiranu profitabilnost u proteklom periodu, napominje britansk agencija.

Dodaje, međutim, da je sa tržišnom kapitalizacijom od oko 390 milijardi dolara, ''Tesla'' gotovo 10 puta nadmašuje zaedničku tržišnu vrednost akcija Etsija, Teradina i Katalenta, pri čemu svaka od navedenih kompanija pojedinačno vredi oko 40 milijardi dolara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
28.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve