Biznis
19.05.2023. 12:50
Beta

Udruženje "Efektiva"

Ako niste platili telefonski račun, možda vam neće odobriti kredit

plaćanje kešom 21. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Udruženje za zaštitu potrošača "Efektiva" ukazalo je na to da ako račun za telefon nije plaćen, banka ima pravo da ne odobri kredit osobi kao i da ako Kreditni biro u banci ima registrovana dugovanja osobe, mobilni operator može da odbije potpisivanje ugovora.

Ovo je, kako su naglasili iz Udruženja, posledica novih pravila i novog Zakona o elektronskim komunikacijama koji je nedavno usvojen.

Naime, krajem aprila, Skupština Srbije je usvojila novi Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, a sporan je član 127 koji omogućava razmenu podataka između kreditnog biroa i operatora mobilne telefonije.

To podrazumeva da i mobilni operator sada može da se obrati Kreditnom birou i proveri da li korisnik ima nekih dugovanja dužih od 60 dana prema banci i time utvrdi da li je neko "nesiguran platiša", što bi bio povod da operator ne želi da zaključi ugovor sa nekim.

Rast kredita u aprilu

Udruženje banaka Srbije

Kredit, finansije

Udruženje banaka Srbije

17.05.2023. 12:52

Rast kredita u aprilu

Ukoliko korisnik ima zabeleženih dugovanja prema operateru, to može da bude takođe povod za negativan odgovor banke prilikom procesa odobrenja kredita.

Predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" Jovan Ristić rekao je da se sa usvajanjem ovog zakona pokušalo još 2017. godine, ali bezuspešno.

"Mobilni operator sada može da se obrati Kreditnom birou da vidi da li ti imaš nekih dugovanja dužih od 60 dana prema banci i da kaže ti si nesiguran platiša, mi ti nećemo odobriti da zaključiš ugovor sa nama. Mogu da ti kažu nećemo. Istovremeno, to može da uradi i banka, da ti kaže nećemo da ti damo kredit zato što ti imaš dugove za mobilni telefon", rekao je Ristić, piše Nova.rs.

Novi zakon se takođe odnosi i na kupovinu mobilnih brojeva, a iz Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije, naveli su da se uvodi registracija pripejd pretplatnika mobilnih korisnika kako bi se postigla veća sigurnost građana, kao i da je građanima ostavljena mogućnost da i ovu registraciju obave elektronski preko Portala eUprava.

Svi pripejd korisnici uskoro će morati da ostave svoje lične podatke, uključujući ime i prezime, ali i JMBG ili broj lične karte i pasoša, piše portal.

Očekuje se da će pravilnik biti usvojen u narednih šest meseci, nakon čega će operaterima biti ostavljen period od godinu dana da započnu proces registracije.

Pored toga, novi zakon obavezuje operatore da svojim korisnicima izdaju račune u elektronskom obliku.

Zbog brojnih zloupotreba, srpske bezbednosne službe su još 2013. godine pokrenule inicijativu da se SIM kartice kupuju uz ličnu kartu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kolika će biti inflacija na kraju godine
1

Narodna banka Srbije

17.05.2023. 17:15

Kolika će biti inflacija na kraju godine

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da očekuje dalje snižavanje inflacije u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve