Biznis
09.08.2023. 15:15
R.E

Berza

Američke akcije su osetno skuplje

berza, akcije, amerika, tržište
Izvor: Shutterstock / Bigc Studio

Uobičajena uzrečica među onima koji veruju da se berzanski nalet ove godine čini previše dobrim glasi: po gotovo bilo kojoj meri koju neko izabere, procene kapitala u SAD izgledaju nategnuto.

Investitori koji sada kupuju akcije plaćaju više po jedinici očekivane zarade nego u bilo kom trenutku od aprila 2022. godine, kada su kamatne stope bile mnogo niže nego što su sada. Odnos cene i zarade za fond S&P 500 trenutno iznosi 19,7, prema podacima "FactSet“-a.

To je više od petogodišnjeg proseka od 18,6 i desetogodišnjeg proseka od 17,4, pokazuju podaci "FactSet“-a.

Odnos cene i zarade za indeks S&P 500 maskira izuzetno široku internu disperziju. Izveštaj analitičara Goldman Saksa otkrio je da najpopularnije deonice iz oblasti tehnologije tzv. veličanstvenih sedam trenutno imaju odnos cene i profita od 31, dok se preostale 493 kompanije u indeksu procenjuju na 17.

Iako mnoge S&P 500 kompanije tek treba da prijave zaradu za kvartal koji je završen u junu, indeks je na putu ka smanjivanju zarade za više od 7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima "FactSet“-a. Pod pretpostavkom da se to dogodi, to bi označilo treći kvartal zaredom opadanja u odnosu na prethodnu godinu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko je isplativo investiranje u veštačku inteligenciju
veštačka inteligencija, chatgpt, majkrosoft

U fokusu

01.08.2023. 14:05

Koliko je isplativo investiranje u veštačku inteligenciju

Investitori koji su možda trčali pred rudu sa investicijama u oblast razvoja veštačke inteligencije čuli su otrežnjujuće reči od "Majkrosofta“, pošto su ih najviši rukovodioci te kompanije podsetili da će morati da sačekaju neko vreme dok se te investicije vrate i uvećaju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve