Biznis
25.10.2022. 21:10
R. E.

Nove funkcije

"Apple" ažurira uređaje: Po čemu je poseban novi "iPad Pro"

iPad Pro
Izvor: Shutterstock

Kompanija "Apple“ tiho je najavila ažuriranje svoja dva "iPad“ modela prošlog utorka, međutim ova najava nije stigla upakovana sa dramatičnim debijem, kao najnoviji model telefona – "iPhone“ 14.

Umesto posebnog događaja kakvi se organizuju da bi se predstavila najnovija ažuriranja "Apple“ tehnologije, kompanija je ovaj pomak jednostavno najavila u nizu saopštenja za medije.

Najnovija verzija "iPad Pro“-a ojačana je ugradnjom bržeg i efikasnijeg m2 čipa, a bazni model "iPad“-a donosi poboljšanje brzine rada uređaja.

M2 čip je očigledno najveća promena u novom "iPad Pro“-u. "Apple“ kaže da čip pokreće centralna procesorska jedinica koja je 15 odsto brža od čipa prethodne generacije M1, dok GPU može pružiti do 35 odsto brže grafičke performanse.

Kompanija ovaj novi čip označava kao prekretnicu za napredne korisnike "iPad“-a, poput "fotografa koji uređuju ogromne biblioteke fotografija i dizajnera koji manipulišu složenim 3D objektima“.

Novi "iPad Pro“ takođe podržava funkciju "lebdenja“ za "Apple“ olovku, koja detektuje mesto dodira kada je olovka odaljena od ekrana do 12 milimetara. Ova funkcija omogućava korisniku da vidi preciznu poziciju olovke pre nego što krenu da crtaju ili pišu na ekranu.

Cena novog "iPad Pro“-a prečnika 11 inča kreće se od 800 do 1000 dolara, a verzija prečnika 12,9 inča koštaće od 1100 do 1300 dolara.

Pored poboljšanih performansi "Pro“ modela, "Apple“ je unapredio i bazičnu verziju "iPad“-a. Najveća promena je dodatna prednja kamera koja je namenjena za korišćenje kada je uređaj u horizontalnom položaju.

"Apple“ u bazni uređaj uvodi i novi A14 bionik čip, za koji kompanija kaže da će poboljšati performanse procesora i grafike. Na ovom modelu čitač otiska prsta takođe će biti pomeren na vrh "iPad“ dugmeta na uređajima.

Uređaj će biti dostupan u više boja (plava, roze, žuta i srebrna), a cena se kreće od 450 do 600 dolara i trenutno se nalaze u pretprodaji.

Ažuriranja dolaze u trenutku kada "Apple“ ulaže sve nade u ponovno podsticanje rasta popularnosti svoje "iPad“ kategorije proizvoda. Ovi uređaji doživeli su skok u popularnosti tokom pandemije, kao korisna alatka za rad i učenje od kuće, međutim održavanje tog prvobitnog zamaha pokazalo se teže nego očekivano.

Prihod od prodaje "iPad“-a za junski kvartal iznosio je 7,22 milijarde dolara, u poređenju sa 7,37 milijardi dolara godinu dana ranije.

Pored "iPad“-a, kompanija je najavila i ažuriranja na "Apple TV“ uređajima, koji bi trebalo da donesu bolje performanse.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Niko nikada kao Apple
Apple

Prvi u istoriji

04.01.2022. 10:27

Niko nikada kao Apple

Apple je postao prva svetska kompanija s tržišnom kapitalizacijom od 3,0 biliona dolara, javlja CNN.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve