Biznis
22.12.2020. 17:27
R. E. / Index. hr

Apple planira da proizvodi automobile

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki tehnološki div Apple nastavlja s razvojem tehnologije autonomnih vozila i planira da 2024. godine proizvede putnički automobil koji bi mogao da koristi njegovu baterijsku tehnologiju, rekli su upućeni izvori.

Projekat Titan pokrenut je još 2014. godine, kada je proizvođač iPhonea krenuo s projektovanjem sopstvenog vozila. Nakon brojnih peripetija odlučio je da se ponovo usresredi na softver, a 2018. veteran Doug Field vratio se iz Tesle i preuzeo kormilo nad projektom, otpustivši 190 ljudi, piše Index. hr.

Posao je dobro napredovao pa je Apple sada objavio da planira da proizvede lični automobil za masovno tržište, rekle su za Reuters dve osobe upoznate s temom pod uslovom da ne budu imenovani jer Appleovi planovi nisu javni.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Ključan za Appleovu strategiju je novi dizajn baterija koji bi mogao "radikalno" da smanji troškove i da poveća domet vozila, prema trećem izvoru koji je video Appleov dizajn baterije.

U Appleu nisu želeli da komentarišu planove ni buduće proizvode.

Povezane vesti - Kineska industrija nastavila rast u novembru po stopi od sedam odsto

Proizvodnja vozila predstavlja izazov za opskrbni lanac čak i za kompanije s puno gotovine, poput Applea koji svake godine izrađuje stotine miliona električnih proizvoda s delovima iz celog sveta, ali nikad nije napravio automobil.

Da bi ostvarili dobit, podizvođači često traže veći broj automobila u ugovorima

Teslinom Elonu Musku bilo je potrebno 17 godina da osmisli automobil koji kompaniji ostvaruje dobit, podseća Reuters.

Još se ne zna ko bi sklapao automobil s Appleovom markom, ali izvori očekuju da će se div osloniti na partnera u automobilskoj industriji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Kompanija je odlučila da angažuje spoljne partnere za pojedine delove sistema, uključujući senzore bazirane na lidar-tehnologiji koji autonomnim vozilima skicira trodimenzionalni prikaz ulice, navode dva upućena izvora.

Apple je o proizvodnji automobila razgovarao s Magna Internationalom, ali razgovori su stali jer su planovi tehnološkog diva poprimali sve zamagljenije obrise, rekao je upućeni izvor.

Povezane vesti - Amazon privremeno zatvara skladište zbog širenja koronavirusa među radnicima

Da bi ostvarili dobit, podizvođači često traže veći broj automobila u ugovorima, a to bi moglo da se pokaže izazovom čak i za Apple, novajliju na automobilskom tržištu.

"Da bi vaš pogon za montažu bio održiv, treba vam (ugovor o sklapanju) 100 hiljada vozila godišnje i obaveza partnera da će ta brojka rasti", objašnjava neimenovani izvor.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
1°C
30.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve