Biznis
31.07.2020. 13:38
R. E. / Index. hr

Australija će primorati Google i Facebook da medijima plaćaju korišćenje sadržaja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Australija će prisiliti tehnološke divove poput Facebook-a i Google-a da australijskim medijima plate za objavljene vesti, potez koji za cilj ima da zaštiti nezavisnost novinarstva i koji će biti pod budnim okom celog sveta.

Australija će postati prva zemlja koja će tražiti od internetskih kompanija da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj, prema modelu sličnom autorskim pravima, i to će ove godine urediti zakonom, rekao je ministar financija Josh Frydenberg, prenosi Index. hr.

"To bi bilo pošteno za poslovanje australijskih medija. Moramo da osiguramo bolju konkurenciju, bolju zaštitu potrošača i održivo medijsko okruženje", dodao je Frydenburg novinarima u Melbourneu. "U pitanju je budućnost australijskog medijskog okruženja."

Sporazum o korišćenju sadržaja

Taj potez je usledio nakon što su tehnološki divovi počeli da se brane od strože regulative širom sveta i dan nakon što su američki zastupnici na kongresnom saslušanju napali Google i Facebook za zloupotrenu tržišne moći.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Nakon ispitivanja tržišta medija i moći američkih platformi, australijska vlada je krajem prošle godine zatražila od Facebooka i Google-a da s medijskim kućama ispregovaraju sporazum o korišćenju njihovog sadržaja.

Pregovori nisu urodili plodom, pa Kanbera najavljuje da će, ako se dogovor ne postigne na arbitraži u roku od 45 dana, australijska agencija za komunikaciju i medije u ime vlade doneti zakonske obaveze.

U proteklih deset godina ugašeno 3.000 novinarskih radnih mesta u Australiji

Google kaže da uredba ignoriše "milijarde klikova" koje šalje australskim medijskim kućama svake godine.

"To šalje zabrinjavajuću poruku kompanijama i investitorima da će australijska vlada pre intervenisati nego pustiti da tržište samo radi", izjavio je Mel Silva, izvršni direktor Googlea za Australiju i Novi Zeland. "Ne čini ništa da reši temeljne izazove stvaranja poslovnog modela pogodnog za digitalno vreme."

Povezane vesti - Čelnici Facebooka, Amazona, Google-a i Apple-a odbacili optužbe za monopolizam

Facebook za sada nije odgovorio na zahtev za komentarom.

Medijske kompanije poput News Corp Australia, koja je deo medijske grupe News Corp Ruperta Murdocha, snažno su kod vlade lobirale da se američke kompanije dovedu za pregovarački sto usled dugotrajnog opadanja prihoda od oglašavanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/WALLACE WOON

"Dok druge zemlje pričaju o nepoštenom i štetnom ponašanju tehnoloških divova, australijska vlada... prva je na svetu koja je reagovala", rekao je izvršni direktor News Corpa Australia, Michael Miller.

Studija iz 2019. pokazala je da je u proteklih deset godina ugašeno 3000 novinarskih radnih mesta u Australiji, jer su tradicionalne medijske kompanije potrošile svoj prihod od oglašavanja na Google i Facebook koji nisu plaćali ništa za medijski sadržaj.

Povezane vesti - PRVO MESTO NEPROMENJENO: Ovo je 10 najvrednijih brendova na svetu

Za svakih 100 dolara koji se potroše na online oglašavanje u Australiji, ne ubrajajući kratke novinske reklame, gotovo trećina ide Google-u i Facebook-u, rekao je Frydenberg.

Pokušaji drugih zemalja

Druge zemlje su probale prisiliti tehnološke divove na dogovor, ali nisu uspele.

Medijske kompanije u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji pokušale su da donesu nacionalne zakone o autorskim pravima koji bi prisilili Google da plati licence kad objavljuje isečke iz njihovih novinskih članaka.

Google je 2019. prestao francuskim korisnicima prikazivati isečke evropskih medijskih kuća, dok je najveća nemačka medijska kompanija, Axel Springer dopustila da na tržištu budu njene vesti kada padne posećenost njenih stranica.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve