Biznis
09.08.2023. 11:17
R.E.

Srbijagas

Bajatović o tome koliko će poskupeti gas

srbijagas
Izvor: Ekspres

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da povećanje cene gasa sigurno neće biti veće od 10 odsto.

Bajatović je za RTS kazao da se, iako je Međunarodni monetarni fond (MMF) tražio da se cena gasa u Srbiji poveća za 10 odsto, "ukoliko papiri Srbijagasa pokažu da može i malo manje, sigurno neće ići na uštrb kupaca".

Istakao je da povećanje cene gasa od 1. novembra zavisi od dve stvari.

"Cena na berzi po kojoj ga možemo kupiti i, eventualno, koliko Srbijagasu treba novca da kredite koji su na pet i sedam godina možemo na vratimo. To poskupljenje sigurno neće biti veće od deset posto. Кoliko će biti konkretno, izračunaćemo praktično sledećeg meseca. Trebalo bi da se desi od 1. novembra", napomenuo je Bajatović.

On je potvrdio i da trenutno nema dovoljnih količina gasa za Evropu, ali i da nema špekulativnih aktivnosti koje su se dešavale kada je gas dostizao i 3.700 dolara.

"Trenutno je cena gasa negde oko 300 dolara za 1.000 kubnih metara na referentnoj evropskoj berzi, plus transport, plus ako imate carine ili taksa. Mi ga trenutno nabavljamo po istoj toj ceni, praktično iz ruskog aranžmana, ali bez ikakvih dodatnih posrednika i dodatnih troškova", rekao je Bajatović.

Kako je RTS podsetio, Evropska unija ubrzano se priprema za prestojeću zimsku sezonu, na sve strane traže se raspoložive količine gasa.

Cena gasa na berzama stano oscilira, iako je cena znatno povoljnija u odnosu na prošlo leto, zabrinjava što je nedavno u jednom danu gas je poskupeo za 20 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Sprečene malverzacije sa više od 30.000 litara nafte"
reka

Uprava carine

04.08.2023. 12:42

"Sprečene malverzacije sa više od 30.000 litara nafte"

Uprava carina Srbije je saopštila da je od početka godine na rekama sprečila razne mlaverzacija sa više od 30.000 litara nafte.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve