Biznis
20.03.2023. 22:10
Beta-AFP

Evropska centralna banka

Evo kakav je bankarski sistem evrozone

banka 21. 1. 2022.
Izvor: Shutterstock

Bankarski sistem evrozone "otporan" je zahvaljujući solidnoj finansijskoj podlozi, saopštila je Evropska centralna banka, dan posle objave švajcarskih vlasti da je švajcarska banka UBS hitno preuzela drugu po veličini banku u toj zemlji Kredi Suis koja je u teškoćama. 

Taj potez namenjen da učvrsti poverenje investitora naišao je na skepticizam na tržištima te su indeksi evropskih berzi pali na početku trgovanja jutros, kao i vrednost akcija dve švajcarske banke.

"Evropski bankarski sistem je otporan sa solidnim nivoima kapitala i likvidnosti", navela je Evropska centralna banka u zajedničkom saopštenju sa Evropskim mehanizmo za sanaciju banaka (SRB) i Evropskom bankarskom upravom (EBA).

Evropske berze su u ponedeljak ujutru otvorile poslovanje u padu posle žurne kupovine banke Kredi Suis od strane UBS banke, u operaciji spasavanja koja nije uklonila sumnje investitora u solidnost bankarskog sistema. 

Međutim posle odlaska u minus na otvaranju indeksi evropskih berzi ponovo su prešli u plus ali jedva, tako da je oko 11 sati po srednjeevropskom vremenu indeks u Parizu bio plus 0,14 odsto, u Frankfurtu plus 0,04 kao i u Londonu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Krize banaka uzdmale berzu: Mani akcije, kupuj zlato
Berza, inflacija

Vetar panike

16.03.2023. 19:05

Krize banaka uzdmale berzu: Mani akcije, kupuj zlato

Oko 500 milijardi dolara je "isparilo" s finansijskog tržišta zbog pada vrednosti deonica banaka usled bankrota tri američke banke i velike švajcarske banke "Kredi Svis", a "vetar panike" nije prestao iako su američka i švajcarska centralna banka potpuno odrešile kese da spasu sredstva ulagača u propalim bankama.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
29.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve