Biznis
03.11.2021. 17:29
Tanjug

Ugovorni sporazum

Beogradski metro: Kad počinju radovi, koliko sve to košta, kuda će ići

metro, 2. 11. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Radovi na izgradnji beogradskog metroa počinju 22. novembra na Makiškom polju, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar Mali je, nakon što je sa kineskom kompanijom "Pauer Čajna" potpisan ugovorni sporazum za Projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa na Makiškom polju, rekao da je potpisivanjem tog dokumenta zvanično počela gradnja prve linije metroa (od Makiškog polja do Mirijeva).

"U ponedeljak, 22. novembra na Makiškom polju, videćete veliki broj radnika, krećemo sa ostvaranjem sna, koje su generacije pre nas sanjale", kazao je Mali.

Mali je kazao da će budući metro imati tri linije, da će prva ići od Makiškog polja do Mirijeva, druga od Mirijeva do Železnika, a treća će podrzumevati poroširenje BG voza i tramvajskog sistema.

metro, 2. 11. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Ministar je detaljno izneo po fazama kada će koja biti završena, ponovio da početak radova na Makiškom polju počinju 22. novembra 2021. godine, a da će sledeći korak biti potpisivanje Ugovora za izgradnju depoa u februaru 2022.

Nakon toga predstoji potpisivanje Ugovora za izgradnju pristupnih saobraćajnica na području Makiškog polja u martu 2022, dok se u julu takođe naredne godine očekuje potpisivanje Ugovora za izgradnju stanica i tunela za prvu liniju.

U novembru naredne godine, kaže Mali, počeće izgradnja depoa na Makiškom polju, početak radova za izgradnju pristupnih saobraćajnica u maju 2023. godine, početak radova na izgradnji stanica počeće u septembru 2023, a početak radova na izgradnji tunela u decembru 2023.

U februaru 2024. počeće nabavka vozova i testiranje vozova, a završetak prve linije metora biće 2028.

metro, 2. 11. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Ubrzo nakon završetka prve linije metroa, počinje izgradnja druge linije, 2024. godine, od Mirijeva do Bežanije.

Početak izgradnje stanica za drugu liniju metroa počeće 2025, a izgradnja tunela 2026, dok se završetak radova na izgradnji druge linije metroa očekuje 2030.

Mali je naglasio da je Vlada Srbije obezbedila novac za obe linije metroa.

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović, koji je potpisao ugovor sa predstavnicima kineske kompanije, je najavio da će prva linija biti završena 2028, a druga 2030. godine.

"4,6 milijardi evra za prve dve linije metroa, to su četiri godišnja budžeta Grada Beograd. Grad to ne bi mogao da isfinansira sam", rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ovaj projekat, kaže, znači da će biti izgrađeno novih 42 kilometara šina za metro, novih 46,2 kilometra tramvajsih šina, novi depo na Makiškom polju.

Vesić je naveo da će ovaj projekat spojiti prigradske opštine, kao što su Obrenovac, Surčin, Lazarevac, Sopot, Barajevo, sa centrom grada.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva Momirović, gradski sekretar za stambene i komunalne poslove Nikola Kovačević, direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković i ovlašćeni predstavnik kompanije "Pauer Čajna" Jang Bo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tuča u bečkom metrou: Srbin odgrizao protivniku uvo
metro

Neverovatno

24.09.2021. 10:26

Tuča u bečkom metrou: Srbin odgrizao protivniku uvo

U bečkoj metro stanici Šotenring jedan Srbin je, tokom svađe sa dvojicom mladića, protivnicima naneo teške rane ugrizom.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve