Biznis
20.06.2019. 18:02
Tanjug

BEZ POSREDNIKA: Počelo trgovanje kriptovalutama u srpskim dinarima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Od danas se kriptovalutama može trgovati u dinarima preko digitalne platforme Xcalibra koja je počela sa radom u Srbiji i pored besplatne registracije omogućuje nekoliko puta manje troškove zainteresovanima za trgovinu, rečeno je na predstavljanju dinarske Xcalibre održanom u Beogradu.

Pojedini trgovinski lanci u Japanu već omogućavaju plaćanja bitkoinima, a direktor firme Berzeks Nikola Mićić kaže da u Srbiji postoji oko 10.000 ljudi koji su zainteresovani za ovakvu trgovinu, dok ih u Hrvatskoj oko 25.000 a Slovenci imaju menjačnicu koja je nastala još 2013. godine.

"U našoj menjačnici moći će da se kupuju i prodaju kriptovalute za Srbiju bez posrednika što smanjuje troškove ulaska i izlaska iz trgovine kriptovalutama i do nekih pet puta", kaže Mićić i dodaje da su trenutno listirani bitkoin, kirijum, safeks i safeks keš ali se u budućnosti planira širenje asortimana kriptovaluta u menjačnici.

On kaže da je menjačnica generalno okrenuta ka svetu i da je u strateškom parnerstvu Berzeks i Ekskalibre po prvi put uvedena trgovina dinarom.

"Ekskalibra već sada imaju registrovane ljude iz celog sveta, a tri top destinacije su SAD, Egleska i Australija", kaže on i dodaje će preko menjačnice moći da kupuju kriptovalutu ili povuku dinare posle prodaje samo državljani Srbije.

Preko digitalne platforme direktno će se, po modelu "pir tu pir", spajati kupci i prodavci, kaže on.  Mićić je ambijent za razvoj digitalnog u Srbiji ocenio kao dobar i dodao da se stvaraju regulatorni uslovi da se sve vrši u okviru zakona

On podseća da je Narodna banka Srbije izdala saopštenje da kriptovalute nisu novac kao i da se kriptovalute spominju samo u Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

"Mi taj zakon primenjujemo kroz verifikaciju korisnika gde utvrđujemo identitet korisnika i u obavezi smo da pratimo njegove aktivnosti", kaže Mićić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve