Biznis
20.03.2023. 15:00
Beta

NBS objavila

Bezgotovinsko plaćanje i na trafikama u Beogradu

trafika
Izvor: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da su i prve trafike u Srbiji omogućile prihvatanje instant plaćanja, odnosno bezgotovinskog plaćanja robe ili usluga korišćenjem aplikacije mobilnog bankarstva.

Kako je navedeno, ovakvo plaćanje je omogućeno u trafikama "Blok Shop", koje se nalaze na Novom Beogradu, gde kupovina može da se izvrši mobilnim telefonom.
 

"Кoristi se metod IPS skeniraj, koji podrazumeva da kupac skenira IPS QR kod trgovca prilikom izvršavanja plaćanja. Кorisnik jednostavno, putem aplikacije mobilnog bankarstva, bira opciju IPS skeniraj, skenira IPS QR kod i potvrđuje izvršenje transakcije ukucavanjem PIN koda, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica", precizirano je iz NBS.
 

Dodaje se da trafike u Beogradu za prihvatanje instant plaćanja koriste trgovačku aplikaciju koju je obezbedila banke Inteza, ali i da ostali trgovci mogu da se obrate svojim bankama i omoguće kupcima bezgotovinska plaćanja.

Iz centralne banke su naveli da instant plaćanje pruža posebne pogodnosti svim trgovcima, posebno malim s prodajnim mestima na kojima je prosečna vrednost transakcije niska.

Razlog tome je jednostavnost implementacije i niski troškovi za prihvatanje instant plaćanja, koje imaju svi učesnici u IPS sistemu, a samim tim i trgovci imaju znatno niže naknade za prihvatanje instant plaćanja od na primer platnih kartica. Za prihvatanje instant plaćanja može koristiti običan mobilni telefon ili neki drugi mobilni uređaj i da nije potreban poseban hardver, što takođe pozitivno utiče na smanjenje troškova", navedeno je u saopštenju.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve