Biznis
26.03.2023. 18:05
R. E.

"Poboljšava život ljudi"

Gejtsova zadivljenost veštačkom inteligencijom

1
Izvor: Shutterstock

Po drugi put u svojih 67 godina suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts rekao je da ga je tehnologija zaista oduševila.

Prvi put se dogodio još daleke 1980. godine, kada se upoznao sa grafičkim korisničkim interfejsom, koji je postao kamen na kojem je izgradio "Majkrosoft vindous" operativni sistem, napisao je Gejts na svom blogu "GatesNotes".

Drugi put je pokrenut sredinom 2022, rekao je, kada je postavio izazov za "OpenAI" i njegov generativni "AI ChatGPT": da uradi nešto za šta nije bio obučen ili programiran.

Gejts je kao izazov za ovaj program odabrao polaganje ispita iz biologije i pretpostavio da će mu za to trebati oko dve ili tri godine. Za nekoliko meseci, "ChatGPT" je gotovo položio ispit, dobivši tačnih 59 od 60 pitanja sa ponuđenim odgovorima i napisavši "izuzetne" odgovore na šest otvorenih pitanja, rekao je Gejts.

"Kada je prošao test, postavili smo mu nenaučno pitanje: ’Šta kažeš ocu sa bolesnim detetom?’ Napisao je promišljen odgovor koji je verovatno bio bolji nego što bi većina nas dala", prisetio se Gejts. "Celo iskustvo bilo je zapanjujuće."

"Ova nova tehnologija može pomoći ljudima svuda da poboljšaju svoje živote," rekao je Gejts.

"U isto vreme, svet treba da uspostavi pravila puta kako bi sve nedostatke veštačke inteligencije daleko nadmašile njene prednosti. Doba veštačke inteligencije je puno mogućnosti, ali i odgovornosti."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neki je kritikuju, a neki je uvode na školske časove
1

Veštačka inteligencija

15.02.2023. 13:10

Neki je kritikuju, a neki je uvode na školske časove

Pod fluorescentnim svetlima učionice petog razreda u Leksingtonu, u Kentakiju, SAD, Doni Pirsi je uputio svoja 23 učenika da pokušaju da nadmudre "robota" koji je ispisivao zadatke.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve