Biznis
03.02.2020. 16:33
N. G./BBC

Bivša zavisnica od dijetalne kole napravila firmu vrednu 100 miliona dolara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kara Goldin osnivačica američke kompanije Hint nekada je bila zavisnica od Koka kole, a danas je vlasnica firme koja vredi 100 miliona dolara, piše BBC u okviru svog serijala Boss.

Goldinova kaže da je nesvesno razvila zavisnost koja je uticala na njeno zdravlje - svakodnevno je pila do 10 konzervi dijetalne koka kole. U to vreme, 2001. godine, ona je radila u Silicijumskoj dolini.

Pročitajte još: Apple planira nove zanimljive gedžete u 2020. godini

"Pila sam dijetalnu koka kolu godinama misleći da radim ispravno", kaže ona. "Samo sam slušala kako industrija pića sugeriše 'pij dijetalnu, i sve će biti sjajno'.

Nažalost, Kara kaže da je zaključila da pije svaki dan do tri i po litra kofeinske, veštački zaslađene tečnosti, zbog čega se oseća letargično. Takođe je krivila dijetalnu kolu za debljanje i za akne. I tako, nakon što je te godine napustila svoj vrhunski posao u tehnološkoj grupi AOL i postala mama koja ostaje kući sa svoje četvoro dece, Kara je odlučila da potpuno promeni svoj životni stil. Prestala je da pije bezalkoholne napitke i umesto toga pila je samo vodu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Tvrdi da joj je u roku od dve i po nedelje očistilo akne, da je dobila energiju i izgubila je više od 20 kilograma (9 kilograma). Nagla poboljšanja došla su kao šok. "Zaista sam počela da obraćam pažnju", kaže ona. "Pametna sam osoba, ali prevarila me reč dijeta, misleći da je to zdravije i bolje za mene."

Iskustvo je na kraju navelo Kara da osnuje Hint 2005. godine, i razvije biznis prodaje  bezalkoholnih pića koji sada uživa u godišnjoj prodaji od više od 100 miliona dolara (81 milion funti). Njena firma je specijalizovana za flaširanu vodu aromatizovanu isključivo prirodnim voćem. Njegovi proizvodi ne sadrže dodatak šećera ili zaslađivača. Koristeći uštede pokrenula je kompaniju u svojoj kuhinji u San Francisku. Njeno piće nije nastalo samo iz želje da poboljša zdravlje.

Nakon što je Kara prešla na običnu vodu, da bi bila ukusnija počela je da dodaje voće, poput jagoda, malina i šipka, i držala je vrč vode s komadićima voća u svom frižideru. Ideju je pretvorila u posao nakon što je uzaludno potražila verziju flaširane vode sa prirodnim aromama koja ne sadrži bilo kakve zaslađivače. "Imala sam ideju, kao: 'Bože, zašto niko ne flašira ovaj proizvod?", Kaže ona. "Mislila sam da ako zaista mogu ponovo navesti ljude da uživaju u vodi, umesto da piju sve ove druge stvari u kojima nema samo šećera, već dijetalnih zaslađivača, tada bismo zapravo mogli da poboljšamo zdravlje."

Njen glavni izazov bio je masovna proizvodnja aromatizirane vode bez dodavanja konzervansa ili zaslađivača.

"Iskreno, nismo imali pojma, jer industrija nije znala kako da razvije proizvod bez upotrebe konzervansa." Istraživala je kako se voćni sok pasterizuje kako bi produžila njegov rok trajanja, i pomogla je suprugu Teu, bivšem advokatu za patente koji je sada glavni operativni direktor Hint-a. "Bili smo prvi brend voćne vode koji je koristio proizvod za pasterizaciju kako bi napravio pića bez ikakvih konzervansa u njima", kaže ona.

Ali dok je Kara uspešno radila na proizvodnji pića, shvatila je da nema iskustva sa vođenjem takve kompanije. Tako je prišla jednom od globalnih giganta za piće da vidi da li bi želeo da kupi njen početni posao. Uspela je da uspostavi telefonski razgovor sa visokim rukovodiocem u dotičnoj multinacionalnoj kompaniji, ali kako je otkrila za časopis Forbes još 2015. godine, razgovori nisu prošli baš najbolje.

Kara kaže da ju je muškarac nazvao "slatkišem", i da joj je taj seksizam dao podsticaj da i dalje vodi Savet i postigne uspeh u tome. Njen sledeći izazov bio je kako da se probije na tržište kojim dominiraju firme poput Koka-Kole i Pepsija, koje poseduju sopstvene brendove i mnoštvo drugih bezalkoholnih pića. "Nismo imali pojma o moći velikih", kaže ona. Karin prvi korak bio je da ubedi svoju lokalnu podružnicu trgovačkog lanca supermarketa Whole Foods da nabavi njen proizvod. Dostavila je radnji samo nekoliko proizvoda i svi su se rasprodali preko noći.

Njen veliki proboj, usledio je zahvaljujući vezama u Silicijumskoj dolini. Kada je prvi put pokrenula Hint, još uvek je imala opciju porvatka u tehnološki sektor, pa je otišla na razgovor za posao u Google.

"Rekla sam na intervjuu da me zaista zanima taj posao, ali da nažalost, ima i druga interesovanja." Zatim je nastavila da objašnjava svoje planove za savet. Izvršni direktor Googlea koji ju je intervjuisao sugerisao je da kompaniju treba snabdeti njenim vodama. Tako je počela lično da dostavlja boce sedište Google-a.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve