Biznis
27.01.2020. 17:23
N.G./Bplan

BIZNIS ZA POČETNIKE: Tri pravila za pisanje poslovnog plana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ako ste razmotrili šta je poslovni plan i razloge zašto vam je potreban za pokretanje i rast kompanije, tada je vreme da zapravo istražite kako da napišete poslovni plan.

Za početak ovo su tri pravila za pisanje poslovnog plana:

1. Neka bude kratko

Poslovni planovi treba da budu kratki i sažeti. Razlog za to je dvostruk: Prvo, želite da vam se pročita poslovni plan (a niko neće da čita poslovni plan od 100 stranica, pa čak i 40 stranica). Drugo, vaš poslovni plan treba da bude alat koji koristite za pokretanje i rast vašeg poslovanja, nešto što nastavljate da koristite i usavršavate tokom vremena. Preterano dug poslovni plan je velika gnjavaža koju treba revidirati - gotovo je garantovano da će vaš plan biti prebačen u fioku i da ga više nikada nećete videti.

Pročitajte još: Usvojite ove četiri navike, ako želite da ostvarite svoje ciljeve

2. Upoznajte svoju publiku

Pišite svoj plan koristeći jezik koji će razumeti vaša publika. Na primer, ako vaša kompanija razvija složen naučni proces, ali vaši potencijalni investitori nisu naučnici, izbegavajte žargon ili akronimi koji neće biti poznati.

Umesto da napišete: "Naša tehnologija koja čeka postupak patenta je dodatak za jedno povezivanje postojećim bCPAP postavkama. Kada je vezan za bCPAP podešavanje, naš proizvod pruža neinvazivnu ventilaciju sa dvostrukim pritiskom.", napišite ovo: "Naš patentni proizvod je uređaj bez napajanja, jednostavan za upotrebu, koji zamenjuje tradicionalne mašine za ventilaciju koje se koriste u bolnicama po stopostotnoj ceni."

Uključite svoje investitore i održavajte objašnjenja svog proizvoda jednostavnim i direktnim, koristeći izraze koje svi mogu razumeti. Uvek možete da koristite dodatak svog plana kako biste po potrebi obezbedili sve specifikacije.

3. Ne dajte se zastrašiti

Velika većina vlasnika preduzeća i preduzetnika nisu poslovni stručnjaci. Baš kao i vi, oni uče u hodu i nemaju diplome iz poslovanja. Pisanje poslovnog plana može se činiti kao velika prepreka, ali to ne mora biti tako. Znate svoj posao - vi ste stručnjak za to. Samo iz tog razloga, pisanje poslovnog plana i potom korišćenje plana za rast neće biti toliko izazovno koliko mislite.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve