Biznis
05.08.2020. 12:33
Tanjug

BMW iskazao gubitak od 666 miliona evra u drugom kvartalu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nemačka autokompanija BMW iskazala je za drugo tromesečje 2020. negativan finansijski rezultat od 666 miliona evra (786 miliona dolara) pre kamata i poreza, što je ogroman pad u odnosu na operativni profit od 2,2 milijarde evra ostvaren u istom periodu godinu ranije.

BMW je saopštio da ipak očekuje operativnu dobit na nivou cele godine, uprkos ovom operativnom gubitku koji je posledica obustava proizvodnje zbog pandemije korona virusa i pada od 25 odsto isporuka luksuznih automobila tokom ovog perioda, prenosi Rojters.

Povezane vesti - Do 2030. godine na putevima u svetu će biti 31,1 milion elektičnih vozila

Kompanija sa sedištem u Minhenu je navela da je EBIT marža u njenom automobilskom segmentu pala na minus 10,4 odsto u periodu april-jun, sa nivoa od 6,5 posto zabeleženog u drugom tromesečju prošle godine, jer je BMW povećao investicije u skupe električne automobile.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Takođe je dodala da je prodaja automobila počela da se oporavlja na nekim tržištima, uključujući Kinu, zbog čega se nada da će osnovna delatnost ponovo postati profitabila, ali napominje da oporavak neće biti dovoljan da nadoknadi manjak prodaje koji je zabeležen zbog pandemije.

Povezane vesti - Nisan očekuje rekordan godišnji gubitak od 4,5 milijardi dolara

Radujemo se drugom polugodištu s opreznim optimizmom i nastavljamo da ciljamo EBIT maržu između nula i 3,0 posto u automobilskom segmentu u 2020. godini, naveo je u saopštenju generalni direktor Oliver Cipse.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
24.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve