Biznis
11.03.2022. 10:20
Beta

MMF

Cena ekonomskog oporavka Ukrajine "već ogromna"

Ukrajina
Izvor: AP / Efrem Lukatsky

Cena ekonomskog oporavka i rekonstrukcije ratom razorene Ukrajine je "već ogromna", a potrebna je i hitna pomoć dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja, izjavila je šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva je to izjavila dan pošto je ta organizacija 190 država odobrila 1,4 milijarde dolara hitnog zajma za Ukrajinu kako bi podmirila hitne potrebe i pomogla da se ublaži ekonomski uticaj invazije.

Prethodno je 700 miliona dolara isplaćeno Ukrajini u decembru i 2,7 milijardi dolara u hitnim rezervama koje je Ukrajina dobila u avgustu kao deo svoje uobičajene alokacije MMF-a. Ta organizacija daje zajmove i drugu finansijsku podršku zemljama u krizi kako bi pomogla u obnavljanju ekonomske i finansijske stabilnosti.

Glavni ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je u četvrtak ocenio da je cena oporavka i rekonstrukcije bar 100 milijardi dolara. Georgieva je rekla da je prerano za tačnu procenu troškova, ali je priznala da bi oni mogli biti blizu tome.

Georgieva je rekla da su ekonomske i finansijske sankcije bez presedana koje su Rusiji uvele SAD i njihovi evropski saveznici, donele ozbiljne ekonomske poremećaje, zapanjujuću inflaciju i štetu životnom standardu ruskog naroda. Duboka recesija je izvesna, rekla je ona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zelenski: Ukrajina nije spremna na ultimatume
Zelenski

Rat u Ukrajini

08.03.2022. 11:37

Zelenski: Ukrajina nije spremna na ultimatume

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je spreman na dijalog sa Rusijom oko statusa Krima, kao i samoproglašenih republika Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve