Biznis
14.05.2021. 11:51
R. E. / Mondo

Isplativa investicija

Da li je ovo najbolji biznis u Beogradu?

Garaža, parking mesto
Izvor: Shutterstock

Cene garažnih i parking mesta u Beogradu će nastaviti da rastu zbog nedostataka parkinga u gradu, pa će se ova investicija pokazati kao vrlo isplativa, kažu stručnjaci za nekretnine.

Potražnja za garažama, naročito u Beogradu, preko noći je drastično porasla. To je dovelo do porasta cena ovih nekretnina, kažu za MONDO iz agencija za prodaju i izdavanje. 

Cena kirija za garaže može da se kreće od 50 do 200 evra za mesec dana, što je nešto niže nego kirija za stan, ali su ulaganja neuporedivo manja. 

Zbog toga su oni koji su uložili novac u ovu nekretninu, posebno u Beogradu gde postoji veliki nedostatak parking mesta, napravili dobar potez, tvrde prodavci nekretina. 

CENE IZDAVANJA OD 80 OD 300 EVRA

Cene garaža za izdavanje u Beogradu se kreću od 50 do 100 evra, a najveći broj njih se izdaje za 80 evra. Neke luksuznije koštaju i do 200 ili 300 evra.

GARAŽA; parking mesto
Izvor: Shutterstock

"Standardna garaža u Beogradu košta oko 80 evra i ima oko 15 kvadrata. Postoje garaže koje se naplaćuju oko 150 evra spadaju u luksuznije, jer imaju daljinsko upravljanje, video nadzor. One koje su još skuplje, koštaju i do 200 i 300 evra, imaju velike kvadrature poput prosečnih stanova. One se često uzimaju i za određene poslove i delatnosti. Neverovatno ali, za parking mesto i garažu potrebna ista količina novca. Ali se dobija samo parking otvorenog tipa, najčešće u dvorištu zgrada”, kažu za MONDO iz agencije za nekretine.

NAJJEFTINIJE 5.000, A KOJE KOŠTAJU 20.000 EVRA?

Najveći broj garaža za prodaju u glavnom gradu nalazi se na Zvezdari, Vračaru i Novom Beogradu, pokazuju podaci sajtova agencija za nekretine. 

"Prosečna cena garaža u Beogradu kreće se oko 850 evra po kvadratu. Generalno, najveći broj garaža ima cenu od 8.000 do 10.000 evra. Najjeftinije garaže u Beogradu se prodaju za 5.000 evra, ali su retkost. U pojedinim luksuznim blokovima, garaže od 12 metara kvadratnih koštaju do 20.000 evra. Ipak, to su takođe retkosti, a najviše je onih prosečnih", kažu iz agencije. 

ŠTA KAŽU ZVANIČNI PODACI?

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za poslednji kvartal prošle godine zabeležio je povećanje broja prometovanih garažnih prostora za 17,7 odsto u odnosu na treći kvartal.

Po gradovima, porast prometa garažnih prostora zabeležen je u Novom Sadu 26,2 odsto, Nišu 28,6 odsto i Beogradu 16,2 odsto, dok je u Kragujevcu broj prometovanih garažnih prostora ostao praktično isti, navodi se u zvaničnoj analizi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve