Biznis
27.06.2023. 17:35
dpa

Da vas čujemo...

Da li podržavate da se zabrani uzgoj životinja zbog krzna?

krzno, bunda, moda, odeća
Izvor: Shutterstock

Nemačka, zajedno sa Austrijom i Holandijom, želi zabranu uzgajanja životinja zbog krzna u Evropskoj uniji, praksu koju ministar poljoprivrede Džem Ozdemir opisuje kao "užasnu."

"Užasno je da farme u Evropi još drže milione vizona za pravljenje luksuznih bundi," rekao je Ozdemir za agenciju dpa. Ministar iz ekološke stranke Zelenih je ocenio da bunda "pripada prošlosti."

On će na sastanku ministara poljoprivrede EU u Luksemburgu tokom dana zajedno sa kolegama iz Austrije i Holandije zatražiti izradu predloga zabrane ne samo uzgoja krznenih životinja, nego i trgovine i prodaje krznenih proizvoda.

Aktivisti često kritikuju uzgoj vidri i drugih životinja zbog krzna. Nemačko udruženje za zaštitu životinja na svom sajtu upozorava je je odevno krzno proizvod izrađen mučenjem životinja, koje svoj kraj često čekaju pod jezivim uslovima.

Austrijski ministar za zaštitu životinja Johanes Rauh je ocenio da u okviru savremenih propisa o zaštiti životinja nema mesta proizvodnji krzna, jer držanje životinja isključivo zbog proizvodnje krzna etički ne može biti opravdano.

"Osim toga, farme vidri su bile značajan zdravstveni rizik tokom pandemije," dodao je Rauh.

Danska je 2020. saopštila da će likvidirati sve vidre na farmama u zemlji zbog straha da koronavirus može kroz njih dalje da mutira i još više ugrozi ljude.

Pored tri evropske vlade, zabranu uzgoja životinja zbog krzna podržava i mnogo građana - inicijativu za takvu meru potpisalo je više od 1,5 miliona evropskih građana.

Nemačko ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da oko 1.000 farmi u 12 zemalja EU drži oko osam miliona krznenih životinja. Poslednja takva farma u Nemačkoj zatvorena je 2019.

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vukovi, vidre i slonovi doprinose borbi protiv klimatskih promena
Slon

Da li ste znali?

24.01.2023. 04:15

Vukovi, vidre i slonovi doprinose borbi protiv klimatskih promena

Kada se susretnemo sa životinjama, bilo u zoološkim vrtovima bilo u dokumentarcima, često smo skloni da se oduševimo njihovom lepotom i posebnošću. No, na taj način nenamerno zanemarujemo njihovu bitnu ulogu u opstanku nas samih – mnoge životinjske vrste su od suštinske važnosti za ekosisteme, a takođe učestvuju u stabilizaciji globalnog klimatskog sistema.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve