Biznis
13.09.2022. 14:54
Promo

Biće ih sve više

Da li znate koliko programera ima u Srbiji?

Programeri
Izvor: Shutterstock

Međunarodni dan programera obeležava se 13. septembra.

Prema poslednjim istraživanjima broj programera u Evropi iznosi preko 5 miliona, a predviđa se porast za još milion do 2028. Srbija prati evropski trend velikog porasta potražnje za ovom profesijom, što znači da je broj od 120.000 zaposlenih u Srbiji samo trenutno stanje.

"Ova činjenica ne treba da čudi. To je dinamična profesija u kojoj se ceni trud i znanje, a nije zanemarljivo reći i da je prosečna juniorska pozicija plaćena iznad prosečnog mesečnog dohotka u Srbiji’’, kaže Ivan Isailović, izvršni direktor Merkle u Srbiji.
 

"Tu je atraktivna i međudržavna fluktuacija radnika te je poslednjih godina broj programera samo u Evropi prešao pet miliona, a predviđa se da će do 2028. porasti za još 21%."

Kada je evropsko tržite u pitanju, Isailović dodaje da su najveći "uvoznici" programera nemački gradovi Berlin i Hamburg, London i Roterdam, ali da se beleži i razvoj portugalske IT industrije, zbog čega sve više mladih programera svoje radno mesto pronalazi u gradovima Porto i Lisabon

"Svakako, najdraže nam je kada se programeri ostvare ovde, u Srbiji. Ako ne u Merkle, onda u sličnim kompanijama kojih ima zavidan broj. Velika mi je čast što na Dan programera mogu da predstavim naše ciljeve, a to je da do kraja 2022. Merkle poveća broj zaposlenih na preko 200 programera – što će biti rast zaposlenih od 100%, uključujući stručnjake za Java, Frontend, .NET tehnologije, kao i Salesforce platformu.’’

Glavne organizacione posebnosti ove industrije su prostorna i vremenska fleksibilnost i hibridni model rada. Takozvani remote-friendly koncept je prihvaćen kod značajnog broja kompanija, a kako je u pitanju revolucija u radnoj kulturi, Isailović navodi da ne treba biti skeptičan prema promenama.

"Lično verujem da je rad od kuće jednako produktivan", dodaje Isailović, "a pratim i sva istraživanja ovog fenomena koja se vrše u svetu i koja potvrđuju isto."

Direktor kompanije Merkle navodi i nove tendencije u programiranju, koje poslednjih godina zanimaju i industriju i klijente. "PWA – progresivne web aplikacije omogućuju da svi uređaji imaju korisničko iskustvo nalik na mobilne aplikacije, koje su trenutno najpraktičnije. Za ovom tendencijom idu i čet-botovi, koji su veoma korisni za online prodavnice koje beleže nagli porast prodaje. Naravno, postoje dodatne potrebe za razvojem tehnologija koje su već decenijama u porastu, kao što su sajber sigurnost, tehnologija prepoznavanja glasa i uvek traženo unapređenje estietike – uglavnom za jednostrane web stranice, koje podržavaju ideju da je savršenstvo u jednostavnosti."

Dan programera je počeo da se obeležava 2009. godine u Rusiji, a inicijativu su pokrenuli zaposleni u kompaniji Parallel Technologies. Dan za obeležavanje je simbolički izabran – svaki 256. dan u godini, jer je to broj koji označava količinu različitih vrednosti koje se mogu predstaviti 8-bitnim bajtom – najmanjom jedinicom za predstavljanje podataka na računaru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li i vi to radite - na odmoru, a u glavi na poslu
posao, rad, more, letovanje

Veoma nezdravo

30.07.2022. 08:12

Da li i vi to radite - na odmoru, a u glavi na poslu

Čak i tokom letovanja skoro trećina nemačkih kancelarijskih radnika dostupna je za posao. Tačnije, 31 odsto - rezultat je ankete instituta JuGav (YouGov). Svaki deveti zaposleni čak i želi da bude dostupan svakog dana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve