Biznis
04.02.2022. 10:10

Facebook

Dan kada je genijalac sa Harvarda promenio svet

Marko Zakerberg
Izvor: Shutterstock

Da li vam je ikada palo na pamet kako bi danas izgledao svet da pre tačno 18 godina cimeri sa Harvarda nisu osnovali Facebook? To bi vredelo videti makar na jedan dan...

Društvena mreža koja je promenila virtuelni ali i stvarni život i pokrenula revoluciju u komunikaciji među ljudima u početku nije zamišljena ovako kako je danas poznajemo.

Najpopularniju platforma na svetu prvobitno je nazvana Facemash i sa radom je počela davne 2003. godine. 

Prvobitna ideja ove mreže bila je da cimeri objavljuju fotografije, a da ostali korisnici komentarišu da li su "hot or not". Međutim, godinu dana kasnije, tada devetnaestogodišnji Zakerberg je iz svoje sobe na koledžu sa kolegama sa Harvarda, Eduardom Saverinom, Endrjuom Mekolumom, Dastinom Moskovicem i Krisom Hjudžisom, 4. februara 2004. pokrenuo ono što je danas poznajemo kao Facebook. 

Platforma je tada bila namenjena samo studentima Univerziteta Harvard, ali kasnije su se pridružili drugi Univerziteti, srednje škole i kompanije širom svijeta.

Popularnost je rasla iz dana u dan, da bi do kraja 2005. godine Facebook koristilo šest miliona ljudi. Tehnološki giganti poput Googlea i Yahooa su brzo prepoznali potencijal ove društvene mreže i u jednom trenutku su pokušali da ga kupe. Međutim, Zakerberg nije pristao ni na jednu ponudu. Pametna i mudra procena, jer danas je među najbogatijim ljudima na svetu, a njegovu platformu koriste milijarde ljudi širom sveta

Mnogo toga se promenilo u vezi Facebooka od njegovog početka. Pored toga što je postao sinonim za društvene mreže, vremenom je stasao u pravu meku za brendove kojima platforma pruža sjajne naćine da se oglašavaju. Kompanija je 2012. izašla na berzu, potresali su je razni skandali, a njen vlasnik i osnivač je čak saslušan pred Kongresom

Mladi su vremenom počeli da odlaze sa Facebooka, ali ne daleko. Iako se mlađa populacija preusmerila na Instagram, ova platforma je u vlasništvu Facebooka od 2012. godine. Još jedan sjajan finansijski poduhvat Zakerberga. 

Od marta 2014. godine u vlasništvu kompanije je i WhatsApp koji je kupljen za neverovatnih 19 milijardi dolara

Krajem prošle godine kompanija Facebook je promenila ime u Meta. Skandali koji su kroz godine potresali kompaniju primorali su Zakerberga da na neki način spere ljagu sa imena svoje kompanije. Pokušao je sa promenom imena... 

Da li je Facebook sa sobom doneo više dobrog ili loše, tema je za neki drugi tekst. Ono što je sigurno jeste da nas je mnogo promenio. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Akcije Facebooka potonule, evo šta je uticalo na pad
Pad akcija, akcije

Investitori razočarani

03.02.2022. 12:05

Akcije Facebooka potonule, evo šta je uticalo na pad

Akcije Facebooka su pale za 23 posto na produženom trgovanju u sredu nakon objave kvartalnog izveštaja o poslovanju koji je razočarao investitore.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve