Biznis
13.12.2022. 14:49
Beta

Ministarka

Đedović: "Srbija danas troši četiri puta više energije od evropskog proseka"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Privreda i građani Srbije prepoznaju koristi od zelene energije i osnovni zadatak države je da stvori ambijent za više takvih projekata, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i za početak naredne godine najavila javni poziv za prve aukcije za vetroelektrane.

"Ministarstvo rudarstva i energetike aktivno radi na stvaranju uslova za nove investicije u obnovljive izvore energije i plan je da u prvom kvartalu 2023. godine, ne samo zaokružimo regulatorni okvir, već i da objavimo javni poziv za prve aukcije za vetroelektrane. Istovremeno, Ministarstvo će doneti trogodišnji plan aukcija u kome će na transparentan način biti prikazana željena dinamika razvoja sektora OIE, što će investitorima olakšati planiranje investicija", rekla je ona na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o poslovnoj klimi i poverenju investitora "Deseto prolazno vreme".

Đedović je naglasila da je izuzetno važno da Srbija poveća energetsku efikasnost u javnom sektoru, privredi i domaćinstvima.

Podsetila je da se u Srbiji danas troši četiri puta više energije od evropskog proseka da bi se proizvela ista jedinica BDP-a, što jasno ukazuje da uštede energije mogu da doprinesu konkurentnosti privrede.

"Trenutno realizujemo ili je u pripremi realizacija velikog broja projekata čija vrednost premašuje 920 miliona evra. Procene govore da će njihovom realizacijom biti ostvarena ušteda od najmanje 950 GWh godišnje, dok će istovremeno biti smanjena emisija gasova sa efektom staklene bašte od blizu 580.000 tona ugljen-dioksida, što je jednako godišnjoj emisiji 320.000 motornih vozila, odnosno 15 odsto emisije CO2 koja nastaje grejanjem domaćinstava", izjavila je Đedović.
 

Ponovila je da je energetska kriza ogroman izazov za države, ali i privrede čitave Evrope i izrazila uverenje da privrednici prepoznaju važnost svega što je država uradila u prethodnom periodu, kako bi obezbedila dovoljno električne energije i energenata uz značajno subvencionisanje cena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ministarka Đedović o zahtevu rudara Resavice
rudnik, rudari

Štrajk rudara

12.12.2022. 15:40

Ministarka Đedović o zahtevu rudara Resavice

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i v.d direktora "Resavice“ Sašom Spasićem o poslovanju tog javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja i unapređenju položaja radnika.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve