Biznis
18.11.2023. 15:03
R.E.

Upozorenje

Dramatično topljenje glečera na Grenlandu

Grenland, glečer
Izvor: Shutterstock / muratart

U najnovijem istraživanju s Univerziteta u Kopenhagenu, otkriveno je alarmantno ubrzanje topljenja glečera na Grenlandu. Prema nalazima naučnika, glečeri se tope pet puta brže u poslednjih 20 godina, postavljajući ozbiljna pitanja o globalnom zagrevanju i dugoročnim posledicama po nivo mora.

Studija, koja je obuhvatila analizu hiljadu glečera u regionu, ističe da je brzina topljenja glečera na Grenlandu ušla u novu fazu, predstavljajući zabrinjavajući trend. Anders Anker Bjork, docent na Odseku za geonauke i upravljanje prirodnim resursima na Univerzitetu u Kopenhagenu, naglasio je jasnu povezanost između globalnih temperatura i brzine topljenja.

“Postoji vrlo jasna korelacija između temperature koju doživljavamo na planeti i promena koje primećujemo u tome koliko brzo glečeri tope“, izjavio je dr Bjork.
 

Ovo istraživanje, koje uključuje praćenje razvoja glečera tokom 130 godina posredstvom satelitskih snimaka i analizu 200.000 starih fotografija, opisuje se kao najdetaljnije praćenje glečera na Grenlandu do sada. S obzirom na ozbiljnost situacije, istraživači naglašavaju da grenlandski ledni pokrivač, ako potpuno nestane, ima potencijal da podigne nivo mora za najmanje šest metara.

Stručnjaci upozoravaju da bi dalje topljenje moglo imati ozbiljne posledice po nivo mora širom sveta. Sa globalnim zagrevanjem koje već doseže gotovo 1,2 stepena iznad preindustrijskih nivoa, naučnici izražavaju zabrinutost da će ova godina biti “gotovo sigurno“ najtoplija u poslednjih 125.000 godina.

Jorgen Ejvind Olesen, direktor Instituta za klimu na Univerzitetu u Arhusu, ističe da bi smanjenje temperature zahtevalo globalne napore u minimiziranju emisija gasova staklene bašte.

“Verujem da možemo očekivati da će ti glečeri nastaviti da se tope sve bržim tempom“, rekao je Olesen.
 

Iako su neki glečeri u severnom delu Grenlanda ranije pokazivali manje znakove topljenja, najnovija istraživanja potvrđuju da je topljenje glečera postalo sveobuhvatno. Doktor Bjork naglašava ozbiljnost situacije: “Sve što možemo učiniti da smanjimo emisije ugljen-dioksida sada rezultiraće sporijim porastom nivoa mora u budućnosti.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nov resurs u borbi protiv gladi i klimatskih promena
Klimatske promene

Važno

11.10.2023. 18:00

Nov resurs u borbi protiv gladi i klimatskih promena

Vlade bi trebalo da razmotre ponovnu upotrebu napuštenih obradivih površina kao način suočavanja sa klimatskim promenama i smanjenja ekoloških uticaja širenja poljoprivrede
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve