Biznis
10.10.2019. 12:23
Promo

"Dunav osiguranje" steklo poverenje poljoprivrednika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kompanija "Dunav osiguranje" organizovala je 8. oktobra u Srpcu jedanaestu edukativnu radionicu na kojoj je bilo reči o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje i imovine, a predstavljene su i brojne pogodnosti osiguranja.

Direktor filijale "Dunav osiguranja" u Banjaluci Mlađen Macanović rekao je da je ta kompanija jedan od lidera u osiguranju useva i plodova na području koje pokriva filijala Kompanije u Republici Srpskoj.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Na području filijale Banjaluka, Kompanija 'Dunav' osigurava više od 215 hektara, što je potvrda da smo stekli poverenje nosilaca poljoprivrednih gazdinstava", rekao je Macanović i predstavio ponudu Kompanije u oblasti osiguranja poljoprivrede, to jest povrća i plodova, kao i osiguranje životinja i imovine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prema njegovim rečima, iz bogate ponude usluga "Dunav osiguranja" za osiguranike u Banjaluci i okolini izdvajaju se osiguranje useva i plodova – ratarskih i povrtarskih kultura, a naročito osiguranje jabuke kao voćarske kulture, odnosno pšenice, soje, kukuruza, krompira, kupusa kao useva čija je proizvodnja na tom području u porastu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Godišnja premija osiguranja za ratarske kulture, u zavisnosti od vrste kulture i prosečnog prinosa po hektaru, kreće se od 56,35 konvertibilnih maraka (KM) po hektaru za kukuruz i 45,50 KM za pšenicu. Što se tiče osiguranja voćarskih kultura, može se izdvojiti ponuda za osiguranje jabuka i šljiva s premijom od 1.280 KM za 2.000 stabala po hektaru i osiguranje krušaka s premijom od 2.846 KM za 2.000 stabala na 1,6 hektara površine.

"Ima prostora za snižavanje premije ako bi se osiguranje u poljoprivredi omasovilo", istakao je Macanović i naveo da je oko šest odsto poljoprivrednih površina u RS osigurano, da je to veoma malo, a da su elementarne nepogode u periodu vegetacije sve češće.

On je istakao da je Filijala Banjaluka "Dunav osiguranja" u poslednje tri godine isplatila više od 84.900 KM na ime štete osiguranicima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom (usevi i plodovi).

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Posle katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Srpsku 2014. godine, poseban značaj dobilo je
osiguranje imovine, i to kako stambenih objekata i stvari domaćinstva tako i poljoprivrednih građevinskih
objekata, mehanizacije i zaliha proizvoda u njima", rekao je on.

"Dunav osiguranje" je kreiralo novu uslugu za osiguranje imovine fizičkih lica, popularno nazvanu "čuvar kuće", podsetio je Macanović i dodao da za prosečno domaćinstvo sa uključenim rizikom od poplave, ali i svim ostalim rizicima, mjesečna premija iznosi oko šest KM.

Radionici su, prisustvovali poljoprivredni proizvođači sa područja opštine Gradiška, Laktaši, Topola, Srbac, čiji je zajednički stav sledeći:

"Uglavnom sejemo pšenicu i kukuruz, a imamo i plastenike. Po zakonu smo obavezi da osiguramo zemljište, a
odabrali smo 'Dunav osiguranje' jer nudi najbolje uslove."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Mlađen Macanović

Direktor Filijale "Dunav osiguranje" Banjaluka Mlađen Macanovic poručio je poljoprivrednim proizvođačima da osiguraju svoje useve ukoliko imaju mogućnosti, jer je to, kako je rekao, korisno jer je siguran poljoprivrednik samo osiguran poljoprivrednik.

Takođe je naveo da Ministarstvo poljoprivrede osigurava, odnosno subvencioniše visinu premije za osiguranje useva do 50 procenata.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Mi želimo da dodatno pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima tako što ćemo u pravilnik o podsticajima za 2020. godinu uvrstiti sredstva za sufinansiranje osiguranja, odnosno površina od elementarnih nepogoda u procentu do 20 odsto,“ kazao je Macanović i dodao da će ta pomoć dati vetar u leđa poljoprivrednim proizvođačima, kako bi i dalje ostali na svojoj zemlji i obrađivali je.

"Procenat osiguranja na prostoru koje pokriva Filijala Banjaluka vrlo je nizak, a mi želimo da edukacijama poput ove današnje, koja je veoma značajna, povećamo taj procenat kako bi poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj bili sigurni u svoje prihode", zaključio je direktor Macanović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Predrag Smiljanić

Agronom i nosilac poljoprivrednog gazdinstva Predrag Smilјanić iz Laktaša koji ima veće površine pod jabukom i kruškom sugerisao je učesnicima adionice da svoju polјoprivrednu proizvodnju osiguraju, jer kada nastupi štetni događaj bolјe je imati išta nego ništa. On je pojasnio da se osiguranjem ne može ostvariti zarada, ali se može ostvaiti naknada za umanjenje štete koja će poslužiti za obnavljanje proizvodnje u idućoj godini, te da je njegovo iskustvo pozitivno kada je u pitanju "Dunav osiguranje".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve