Biznis
31.03.2024. 13:40
R. E.

Uspešni prvi koraci

Džef Bezos planira izgradnju svemirske stanice 

svemir
Izvor: Shutterstock

Međunarodna svemirska stanica (ISS) neće još dugo postojati, a NASA ulaže značajna sredstva u potencijalne zamene.

Jedan od obećavajućih kandidata je "Orbitalni Greben", zajednički poduhvat kompanija "Blue Origin" Džefa Bezosa i "Sierra Space".

NASA je izvestila da je "Orbitalni Greben" uspešno prošao četiri ključna koraka za neke od najvažnijih tehnologija.

Angela Hart, menadžer NASA programske inicijative za razvoj komercijalnih niskih orbita oko Zemlje, istakla je da su ovi koraci od suštinskog značaja.

Testovi su obuhvatili procenu regenerativnog sistema "Orbitalnog Grebena", koji će obezbediti čist vazduh i vodu za ljudsku upotrebu tokom boravka na svemirskoj stanici. Ovi testovi su uključivali sposobnost sistema da ukloni nečistoće iz vazduha, reciklira urin i održava rezervoar vode, prema izveštaju NASA.

Sličan sistem već postoji na ISS, gde se voda i kiseonik recikliraju iz "normalnih ljudskih aktivnosti" poput disanja, znojenja i mokrenja. Ova tehnologija omogućava astronautima da piju reciklirani urin, što značajno smanjuje potrebu za slanjem vode iz Zemlje u svemir, čime se štedi novac i smanjuju troškovi lansiranja.

"Blue Origin" i "Sierra Space" su od NASA dobili 172 miliona dolara kako bi razvili komercijalizovane svemirske stanice u niskoj orbiti oko Zemlje, koje bi mogle zameniti ISS nakon povlačenja. Ove stanice će biti dostupne za NASA astronaute, ali i za svemirske turiste.

NASA planira da se fokusira na razvoj stalne ljudske prisutnosti na Mesecu i šalje astronaute na Mars, što će postati prioritet nakon povlačenja ISS. Ukoliko sve bude išlo prema planu, prazna i penzionisana ISS će se uskoro spustiti u Zemljinu atmosferu.

Trenutno nije poznato koliko bi koštale karte za putovanje do "Orbitalnog Grebena" ali za referencu, kratko putovanje do ivice svemira rakete "New Shepard" kompanije "Blue Origin" može koštati desetine miliona dolara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve