Biznis
15.02.2022. 22:29
Promo

Siniša Mali

eFiskalizacija: Povežite se i vi na sistem

043A7982.jpg
Izvor: Mercator/DME/Promo

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali obišao je prodavnicu "Idea Organic“ u Beogradu, prvi objekat velikog trgovinskog lanca koji je prešao na novi model e-fiskalizacije, gde je obavio kupovinu i na ulazu u radnju nalepio nalepnicu "I ja sam eFiskalizovan“, zajedno sa direktorkom kompanije "Mercator-S” Violetom Kovačević.

On je istakao da je ovo jedan od nekoliko hiljada objekata koji su već prešli na novi sistem fiskalizacije.

"Do danas je oko 130.000 privrednih subjekata prijavilo lokacije prodajnih objekata za prelazak na novi sistem. Oko 125.000 njih se prijavilo za subvencije i isplaćeno im je 100 evra po fiskalnom uređaju i 100 evra po prodajnom mestu. Dakle, država je održala svoje obećanje, isplativši te subvencije. Pozivam sve privredne subjekte, obveznike fiskalizacije da što pre aktiviraju novi sistem, jer neće biti pomeranja roka. Dakle, od 1. maja ove godine, svi privredni subjekti koji su obveznici sistema fiskalizacije, moraće da budu u tom sistemu, naglasio je Mali. On je naveo da je na tržištu dostupno oko 150 softvera i hardverskih rešenja za novi sistem fiskalizacije.

"Ukoliko skenirate QR kod sa ovih računa, odmah dobijate informaciju da li je račun ispravan ili ne, da li je plaćen porez ili ne“, rekao je ministar i dodao da "sada idemo u korak sa novim tehnologijama, sa novim vremenom".

"Za one koji nemaju veliki broj transakcija omogućili smo da mogu da koriste mobilne telefone, ajpede, laptopove kao fiskalne kase. Pozivam još jednom sve obveznike da ne čekaju poslednji trenutak, pošto neće biti mogućnost ni kod onih preduzeća koja daju tehničku podršku da se poslednjih nekoliko dana svi povežu na novi sistem. Ne čekajte, krenite već sada, svi ćemo imati korist od toga“, napomenuo je Mali.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve