Biznis
10.06.2021. 13:01
Tanjug

NIS i Vlada Srbije

Ekološki projekti vredni 107,5 miliona dinara

Zorana Mihajlović, 10. 6. 2021.
Izvor: TANJUG / RADE PRELIC

Kompanija NIS je sa predstavnicima ministarstava rudarstva i energetike i zaštite životne sredine potpisala Memorandum o zajedničkoj realizaciji ekoloških projekata, kao i sporazume o saradnji sa 12 lokalnih samouprava za podršku ekološkim projektima, u koje će NIS uložiti ukupno 107,5 miliona dinara.

Memorandum o saradnji potpisali su generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, a razmenjeni su sporazumi sa 12 lokalnih samouprava, u čije ime se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da samo svi pojedinci, lokalne samouprave, vlada, ministarstva i kompanije mogu zajedničkim radom da naprave velike korake u ekologiji. Poručila je da zelena agenda i zelena tranzicija treba da budu naši modeli rasta koji će omogućiti da se Srbija još više razvija i da samo zajednički i uz društveno odogovorne kompanije mozemo da napravimo rezulate.

Podsetila je da je parlament nedavno usvojio dva važna zakona o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije i da to jeste naša budućnost.

Ministarka Irena Vujović je rekla da upravo 12 gradova i opština konkurišu za najvažnije ekološke projekte i istakla da je važna društvena ogovornost NIS-a koji je usmerio sredstva u zaštitu životne sredine. Ona očekuje da će i druge kompanje slediti dobar primer NIS-a.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev kaže da NIS, kao jedna od najvećih kompanija, nastoji da bude primer po uspešnom razvoju biznisa, ali i po efikasnoj zaštiti životne sredine.

Sporazumi sa lokalnim samoupravama su fokusirani na podršku ekološkim projektima i biće realizovani u 12 gradova i opština u kojima NIS sprovodi najveći deo svojih poslovnih aktivnosti i to u Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi, Kanjiži, Novom Bečeju, Srbobranu i Žitištu.

Ukupna sredstva od 107,5 miliona dinara biće usmerena na unaprednje zaštite životne sredine u tim gradovima i opštinama kroz uvođenje sistema solarnog napajanja i osvetljenja, zamenu kotlova, uređenje javnih gradskih parkova i parkovskih površina, sadnju autohtonih vrsti biljaka, postavljanje inovativnih ekoloških parkovskih elemenata, solarno osvetljenje parka, postavljanje reciklažnih kanti i kontejnera.

Gradonačlenik Novog Sada Miloš Vučević zahvalio je NIS-u na 11 godina iskrene i kvalitetne sardnje i borbe za lepšu, razvijeniju, bezbedniju i čistiju Srbiju.

"Verujem da ova etapa koju danas otvaramo u saradnji Vlade i NIS-a i nas sa lokalnog nivoa dokazuje da je Srbija dovoljno ojačala, sazrela i osnažila se da povede računa o svakom aspektu života građana i onome što se danas najčešće zloupotrebljava", rekao je Vučević.

Potpisivanjem sporazuma sa 12 lokalnih samouprava ujedno počinje i ovogodišnji konkurs NIS-ovog programa društvene odgovornosti "Zajednici zajedno" koji će trajati do 5. jula, a o izboru projekata odlučivaće komisija sastavljena od predstavnika NIS-a, lokalnih samouprava, kao i ministarstava rudarstva i energetike i zaštite životne sredine.

Od 2009. godine NIS je u okviru programa "Zajednici zajedno" u razvoj lokalnih samouprava uložio oko 1,4 milijarde dinara i realizovao više od 1.000 projekata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zorana Mihajlović: "Niko neće ostati bez posla, Srbija neće ostati bez struje"
Zorana Mihajlović

Bez otpuštanja u EPS-u

27.05.2021. 13:05

Zorana Mihajlović: "Niko neće ostati bez posla, Srbija neće ostati bez struje"

Neistina je da neko želi da ostavi radnike EPS-a bez posla, kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodaje da niko nije doneo odluku da se termoelektrane gase do 2030. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve