Biznis
24.02.2023. 19:40
R.E

Električna vozila

"Tesla“ ulazi u kopanje litijuma

Tesla
Izvor: Shutterstock

"Tesla“ je navodno u potrazi za sopstvenom kompanijom za iskopavanje litijuma, dok se za proizvođače litijuma nagomilavaju gubici na berzi. "Tesla“ je odavno želeo da kopa sopstveni metal, ključnu komponentu akumulatora za električna vozila.

U septembru je proizvođač električnih vozila podneo papire povezane sa predloženom rafinerijom litijuma u ​​Teksasu, što bi doprinelo "Teslinom“ prisustvu u toj saveznoj državi. Ovakav potez bio bi u skladu sa Maskovim prethodnim poređenjima kopanja litijuma sa "štampanjem novca“.

„Fajnenšel tajms“ je u oktobru objavio da je "Tesla“ vodila pregovore o kupovini udela u kompaniji "Glenkor“, ali su ti pregovori propali.

Cene litijuma dostigle su vrhunac pre oko godinu dana i od tada su pale sa tih maksimuma. Indeks cena litijuma kompanije "Benčmark mineral intelidžens“ pao je za 1,7 odsto ove godine, ali je povećan za 34 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"Teslina” predložena litijumska fabrika, koja se nalazi u blizini lučkog grada Korpus Kristi, bila bi prva te vrste u Severnoj Americi, saopštila je kompanija. Izgradnja bi mogla da stupi u "komercijalne operacije“ do kraja 2024. godine, rekao je "Tesla“ u prijavi za poreske olakšice podnetoj kancelariji Teksaskog kontrolora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ilon Mask - dobročinitelj
Ilon Mask 15.2.2023

Milijarderove donacije

15.02.2023. 15:05

Ilon Mask - dobročinitelj

Američki milijarder i vlasnik Twittera i kompanije "Tesla" Ilon Mask saopštio je da je prošle godine donirao skoro dve milijarde dolara iz udela u kompaniji "Tesla" u humanitarne svrhe.
"Tesla" se širi

Gigafabrika biće još veća

Tesla
19.01.2023. 20:40

"Tesla" se širi

Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve