Biznis
20.10.2022. 14:40
R.E / Biznis.rs

Zabrinjavajuće

Euribor raste, kolike će sada biti rate za kredite?

banka, šalter, menjačnica
Izvor: Shutterstock

Građani koji imaju dugoročne zajmove sa varijabilnim kamatama, pre svega stambene kredite indeksirane u evrima, sve više strahuju zbog rasta euribora koji je sastavni deo kamatne stope po kojoj otplaćuju svoj dug.

Vrednost šestomesečnog euribora (6M) premašila je pre nekoliko dana granicu od dva odsto i prema poslednjim podacima za 18. oktobar iznosi 2,038 procenta, dok je tromesečni euribor (3M) dostigao vrednost od 1,456 odsto.

Početkom juna šestomesečni euribor je, posle skoro sedam godina, izašao iz negativne zone i prešao „iz minusa u plus“. Njegova vrednost je u januaru ove godine bila -0,539 odsto, krajem juna iznosio je 0,263 odsto, a danas je već premašio dva procenta (2,038). Istorijski maksimum šestomesečni euribor dostigao je u oktobru 2008. godine, kada je imao vrednost od 5,431 odsto.

Početkom 2022. godine vrednost tromesečnog euribora bila je negativna i iznosila je -0,57 odsto. Za razliku od šestomesečnog euribora, koji je iz minusa prešao u plus u junu, tromesečni euribor je iz negativnih vrednosti izašao 14. jula kada je iznosio 0,002 odsto, da bi sada dostigao cifru od 1,456 odsto. I tromesečni euribor je svoj istorijski maksimum dostigao 2008. godine, kada je premašio pet odsto (5,381).

Profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić u razgovoru za Biznis.rs objašnjava da uticaj euribora na rate dugoročnih kredita zavisi od više faktora, pre svega da li je reč o tek uzetim zajmovima, ili je dužnik na početku ili u drugoj polovini otplate svojih obaveza.

“Korisnici koji su na početku otplate, kao i oni koji tek planiraju da uzmu kredit, u slučaju rasta euribora zabeležiće najveće povećanje jer je udeo kamate u rati najveći kada tek počnete da otplaćujete zajam. Na one koji su već više od 50 odsto svojih obaveza izmirili i nalaze se u u drugoj polovini perioda otplate kredita isto to povećanje euribora mnogo manje će uticati na visinu rate jer se učešće kamate značajno smanjuje nakon prve polovine perioda otplate. Zbog toga ne možemo da govorimo o univerzalnom procentu povećanja jer sve zavisi od situacije do situacije”, ocenjuje Đukić.

Kada je reč o dinarskim kreditima, na koje utiče kretanje belibora (referentne kamatne stope koja se utvrđuje na srpskom međubankarskom tržištu), profesor Beogradske bankarske akademije podvlači da je i Srbija kao i sve zemlje u regionu suočena sa rastom cena što je uzrokovalo povećanje kamatnih stopa, a samim tim i cenu zaduživanja. Da li će rate rasti zavisi od vrste ugovora koji je dužnik sklopio sa bankom, piše Biznis.rs.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Blagi rast ukupnih kredita u septembru u Srbiji
Banka

Udruženje banaka

07.10.2022. 16:05

Blagi rast ukupnih kredita u septembru u Srbiji

Ukupni krediti privrede, građana i preduzetnika u Srbiji na kraju septembra ove godine iznosili su oko 3.340 milijardi dinara, što je za 0,2 odsto više nego na kraju avgusta, objavilo je Udruženje banaka Srbije.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve