Biznis
19.09.2019. 17:22
N. G./Time

EVO ŠTA TREBA ZNATI: iPhone dobija veliku besplatnu nadogradnju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vaš iPhone će uskoro dobiti nadogradnju - čak i ako ne potrošite velike količine dolara ni na jednom od novih iPhone 11 modela koje je Apple nedavno predstavio.

Najnovija verzija Apple-ovog softvera za iPhone, nazvana iOS, trebala bi biti objavljena danas. Iako će iOS 13 biti unapred instaliran na Apple-ovom novom iPhone-u 11, biće dostupan i kao besplatni download za druge iPhone vlasnike.

"Kompatibilan je sa iPhoneom 6s i novijim", kažu u Apple.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Apple je već predstavio niz najboljih novih funkcija koje dolaze uz iOS 13. Ovo su neki najboljih novih iPhone funkcija u ažuriranju za iOS 13. Kao i uvek, ne zaboravite da napravite rezervnu kopiju iPhone uređaja pre nadogradnje na novu verziju, za svaki slučaj.

iOS 13 dobija dark mode režim

Ispada da niko ne voli da gleda potpuno beli displej, čak ni oni koji vole "beli" mode Apple-a. Možda je zato, prateći trendove koje postavljaju i drugi proizvođači aplikacija i konkurencija, Apple dodao Dark Mode za iOS 13.

Ako prebacite svoj iPhone u dark mode, tipični elementi dizajna uređaja će biti crno-sivi, crpeće manje energije i olakšavaće naprezanje očiju.

Deljenje muzike je ponovo jednostavno

Ažuriranje za iOS 13 takođe će učiniti deljenje muzike između vas i vaših prijatelja jednostavnijim. Uz Audio Sharing, dva korisnika koja nose AirPod mogu istovremeno da slušaju istu pesmu, što znači da više neće izgledati tako privlačno deljenje slušalica sa partnerom. iOS 13 takođe može prebaciti pozive i druge audio zapise na HomePod, kao i automatski prebaciti vaš iPhone, ukoliko napustite kuću tokom četovanja ili slušanja.

Apple-ove sopstvene aplikacije dobijaju toliko potrebno osveženje

Zajedno sa sistemskim promenama za iOS 13 - uključujući novopodržanu tastaturu - neke od Apple-ovih prvih aplikacija dobijaju toliko potrebna ažuriranja u pogledu upotrebljivosti i funkcionalnosti. Funkcije poput praćenja perioda i kretanja aktivnosti u oblasti Health, prikaza galerije i deljenih mapa u Notes-u i bogatije informacije prilikom pregleda lokacija u Maps, biće sve nove u iOS 13.

Pročitajte još: Apple predstavio novi iPhone11

Apple-ova ponovo pokrenuta aplikacija Reminders sada podržava unos prirodnog jezika, što znači da podsetnik možete jednostavno da kliknete i kada naprosto želite da vas podseti na njega, a aplikacija će automatski razumeti šta želite. Možete i da označite druge ljude u svojim fajlovima, dobivajući relevantne podsetnike kada komunicirate sa njima, na primer, u tekstualnoj poruci.

Privatnost, molim

Apple-ove promene u privatnosti ciljaju na aplikacije poznate po prikupljanju (a ponekad i zloupotrebi) podataka korisnika koji se prikupljaju neprimetno tokom korišćenja. Prvo, Apple daje korisnicima veću kontrolu nad prikupljanjem podataka o lokaciji svojih aplikacija, dodajući mogućnost korisnicima da dele svoju lokaciju na osnovu upotrebe. Aplikacije koje pokušavaju da zaobiđu deljenje podataka o lokaciji koje je odobrio korisnik pomoću Wi-fi-ja ili Bluetooth-a ostaće zaštićene, jer Apple čuva tu informaciju.

Drugo, Apple stvara sopstvenu uslugu sa jednim prijavljivanjem za iOS 13, pod nazivom Sign In With Apple. To je kompanijska verzija opcija za logovanje na društvene mreže koje se na mreži vide od kompanija poput Facebook-a i Google-a. Vaši lični podaci ostaju u vašem vlasništvu i na vašem uređaju kada koristite ovu uslugu, rekao je šef softvera kompanije Apple Craig Federighi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
photo: Pixabay

Ostale promene usmerene na privatnost, uključuju mogućnost korišćenja nasumično generisane adrese e-pošte, kada aplikacije žele da pokupe vašu adresu e-pošte i pošalju informacije u inbox. Te adrese se mogu lako onemogućiti, sprečavajući aplikaciju da vam šalje više poruka u inbox.

Snažnija aplikacija za fotografije

Nova Apple-ova iOS 13 Photos aplikacija koristi mašinsko učenje za izbacivanje duplikata slika, zamagljenih fotografija i ometanja poput snimaka ekrana ili preuzetih slika kako biste dobili najbolje kada je reč o vašim fotografijama. Pored toga, mogućnosti uređivanja aplikacije uveliko su poboljšane, što vam daje mogućnost podešavanja više elemenata vaših fotografija, poput oštrine ili svetlosnih vrednosti tokom snimanja u portretnom režimu.

Za mobilne videografere novi Apple-ovi alati za uređivanje video zapisa omogućavaju vrtoglavu rotaciju video zapisa na uređaju, što znači da vaši vertikalni video snimci napokon mogu biti horizontalna remek-dela.

Stilizovani memoji stižu u poruke

Ako imate iPhone sa TrueDepth kamerom okrenutom prema napred, već znate za Memoje - personalizovane Animoje koji možete da napravite i koristite u aplikacijama kao što su FaceTime, Camera ili Messages. Uz iOS 13, memoji će biti prilagodljiviji, sa novim opcijama kao što su senčenje, nakit, kape i dodatne frizure. Takođe možete koristiti Memoji kao tradicionalne emoje u tekstu, pri čemu se Memoji pojavljuju onako kako je predviđeno na svim podržanim Apple uređajima (onima sa A9 ili novijim procesorima)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve