Biznis
20.08.2022. 13:20
Beta-AFP

Gasprom najavio

Evropa ostaje tri dana bez gasa iz Severnog toka 1

Gas
Izvor: Shutterstock

Isporuke ruskog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 biće prekinute na tri dana, od 31. avgusta do 2. septembra, zbog održavanja sistema, saopštio je ruski gasni gigant Gasprom.

"Od 31. avgusta 2022. jedina gasna kompresorska jedinica Trent 60 biće zatvorena na tri dana radi održavanja", i to održavanje je povereno tehničarima Simensa, navodi se u saopštenju Gasproma i dodaje da će zbog toga "isporuka gasa gasovodom Severni tok biti obustavljen na tri dana".

Isporuke će potom biti nastavljene sa protokom od 33 miliona kubnih metara gasa dnevno, naveo je Gasprom.

Odluka Gasproma rizikuje da ponovo podstakne strah od nestašice gasa u Evropi, gde je Moskva optužena za ucenu energentima.

Od kada su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi posle pokretanja ofanzive na Ukrajinu, Rusija je nekoliko puta smanjila isporuke gasa Evropi, koja od nje uveliko zavisi.

Rusija je do prošle godine činila oko 40 odsto uvoza gasa u EU, a evropske zemlje mesecima se bore da pronadju druge izvore snabdevanja gasom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poznato koliko novca je do sada potrošeno za uvoz struje i gasa
struja

Zorana Mihajlović

18.08.2022. 17:20

Poznato koliko novca je do sada potrošeno za uvoz struje i gasa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je u četvrtak da je do sada za uvoz struje i gasa potrošeno 1,5 milijardi evra, saopštilo je to ministartvo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve