Biznis
12.08.2019. 18:42
N. G./Exchange.cim

Facebook steže obruč oko Whatsapp-a i Instagram-a

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U nedelju kada je Mark Zakerberg iznenadio sve svojim izborom prazničnog čitanja, Facebook je privukao pažnju odlukom da se jače poveže sa Whatsapp-om i Instagram-om.

Za većinu ljudi, "Poslednji dani noći" Grahama Mura bili bi logičan izbor za knjigu na plaži. Izmišljena priča o Tomasu Edisonu - iz Menlo Parka u Nju Džersiju - koristi svaki trik u knjizi da bi zaštitio svoj monopol na snabdevanje električnom energijom.

Za Marka Zakerberga, koji je knjigu odabrao za NBC News, to se pokazalo kao kontroverzan izbor. Internet je planuo u naglašavanju Edisonovih upitnih metoda za gašenje konkurencije i onih koje je šef Facebook-a Zakerberg - iz Menlo Parka u Kaliforniji - koristio za očuvanje svoje poslovne imperije. Obojica su imala tu naviku da "kupe" bilo kojeg rivala koji se usudi da preti statusu njihove kompanije kao lidera na tržištu.

Pročitajte još: Cena nafte u padu drugu nedelju zaredom

Zakerberg je 2012. platio milijardu dolara za novu Instagram mrežu za deljenje fotografija. Nekoliko godina kasnije, uložio je 20 milijardi dolara na rastući servis za razmenu poruka WhatsApp-a.

Prošle nedelje, godinama nakon što je dozvolio tim kompanijama da rade nezavisno, najavio je da će morati da ih označi kao "Instagram sa Facebook-a" i, pričekajte, "WhatsApp sa Facebook-a". Zvanično, odluka je doneta kada je reč o proizvodima i uslugama koji su deo Facebook-a.

Sam Zakerberg je napisao: "Želimo ljudima da damo izbor kako bi mogli da dođu do svojih prijatelja preko ovih mreža iz koje god aplikacije žele."

Međutim, najava dolazi u trenutku kada antimonopolski regulatori u SAD istražuju obe akvizicije. Za direktorku marketinga CIM-a Džemu Batler "ovo je osećaj kao da se Facebook sprema na to da će biti pritisnut. Što su tri proizvoda integrisanija, teže će ih razdvojiti."

Facebook je u januaru najavio da je započeo "dugi proces" povezivanja sve dve društvene mreže i aplikacije, tako da korisnici mogu da direktno šalju poruke između njih. Zakerbergova najava predstavlja stvaranje konsolidovane "socijalne platforme usmerene na privatnost".

Facebook je pretrpeo niz kritika na račun toga kako brine o podacima svojih korisnika (skandal sa Kambridž analitikom). WhatsApp i Instagram - možda zbog svoje autonomije do ovog trenutka - nisu stekli istu reputaciju.

Pročitajte još: Sukob Amazona i Google-a stvorio novog lidera

U godini kada je Facebook pretrpeo ozbiljne kritike koje su takođe uticale na Instagram i WhatsApp, dovođenje te reputacije u pitanje i približavanje "trojke" bi mogao da se obije o glavu

U WhatsApp naročito imaju poverenje kompanije koje cene njegovo šifrovanje i posvećenost privatnosti. Ističe se da je dodavanje Facebook imena WhatsApp-u i Instagramu pokrenuto ispraznom, konkretno, Zakerbergovom željom da se uloga Facebook-a prepozna, posebno kod novih korisnika koji će videti promenu imena prilikom preuzimanja aplikacije ili kada se prvi put prijavljujete.

Verovatnije je, kažu upućeni da je to korak ka tome da se Facebook odbrani od regulatora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve