Biznis
29.01.2023. 20:05
Beta-AP

Otpor novom zakonu

Francuzi besni: Neće kasnije u penziju, najavljuju nove proteste

Penzioneri
Izvor: Shutterstock

Francuska premijerka Elizabet Born izjavila je u nedelju da vladin plan da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine "više nije predmet pregovora".

Izjava premijerke dodatno je, kako navodi AP, "razbesnela" protivnike i sindikate koji planiraju nove masovne proteste i štrajkove ove nedelje.

Podizanje starosne granice za penziju deo je šireg zakona, koji sprovodi predsednik francuske Emanuel Makron u svom drugom mandatu.

Predlog zakona nailazi na širok otpor javnosti, više od milion ljudi je protestovalo protiv njega ranije ovog meseca, a nezadovoljstvo podstiče i to što nije jasno šta on donosi francuskim radnicima.

Born je izjavila da se o godinama odlaska u penziju "više ne može pregovarati" i da je penzionisanje sa 64 godine i produženje broja godina potrebnih da se zaradi puna penzija "kompromis koji je predložen nakon razgovora sa poslodavcima i sindikatima".

Nakon njene izjave naglo se povećao broj potpisa peticije na internetu, peticije sindikata koji se bori protiv plana za penzionisanje.

Poslanik Manuel Bompard, čija partija "Francuska nepokorena" predvodi parlamentarni pritisak protiv reforme, pozvao je na "najveći mogući odziv" u predstojećim štrajkovima i protestima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve