Biznis
04.03.2022. 19:35
Beta

Ograničenje cena

Gas u Srbiji neće poskupeti

Gas
Izvor: Shutterstock

Poštrošači prirodnog gasa u Srbiji ni u narednih dva meseca, iako mu raste cena na svetskim berzama, neće morati da računaju na poskupljenje jer je Vlada Srbije donela uredbu o ograničavanju cena na nivou iz novembra 2021. godine.

"Razlika između nabavne i prodajne cene nadoknadjivaće se iz budžeta Srbije", navedeno je u Uredbi o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa, nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Ta Uredba je doneta na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije i praktično je produženje slične uredbe iz decembra prošle godine koja je važila takodje 60 dana.

 

"Uredbom se propisuje privremena mera ograničavanja cene gasa i pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji koja se koristi za obračun cene za dalju prodaju i osnovne cene", navedeno je u Uredbi, bez navođenja cene gasa jer je poslovna tajna.
 
Gas
Izvor: Shutterstock

Dodaje se da su Uredbom propisani i subjekti koji imaju pravo na nadoknadu razlike u ceni i postupak ostvarivanja prava na nadoknadu.

"Osnovna cena prirodnog gasa je jedinična cena prirodnog gasa iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji koja se koristi za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima i obrazuje se u visini prosečne jedinične cene prirodnog gasa za mesec novembar 2021. godine izražene u dinarima", navedeno je u Uredbi.
 

Dodaje se da je prosečna jedinična cena prirodnog gasa ponderisana jedinična cena prirodnog gasa svih količina iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u skladu sa dugoročnim ugovorom o snabdevanju gasom i pripadajućim aneksima za jednog energetskog subjekta.

Osnovnu cenu, kako je navedeno, primenjuju energetski subjekti koji obavljaju energetske delatnosti snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko prirodnim gasom i energetski subjekt koji proizvodi prirodni gas.

"Energetski subjekti imaju pravo na nadoknadu razlike u ceni izmedju one po kojoj je prirodni gas nabavljen iz uvoza ili proizveden u Srbiji i osnovne cene, za količine prirodnog gasa prodate snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima, počev od 1. decembra 2021. godine", navedeno je u Uredbi.
 

Ova uredba odnosi se, kako je navedeno, isključivo na količine prirodnog gasa namenjenog za potrošnju na teritoriji Srbije.

Cena gasa na Londonskoj berzi danas je bila oko 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara, a pre dva dana na svetskim berzama dostizala je nešto više od 2.200 dolara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nova nalazišta prirodnog gasa
gasovod-2.jpg

Saudijska Arabija

27.02.2022. 15:55

Nova nalazišta prirodnog gasa

Saudijski energetski gigant Aramko otkrio je neoliko novih nalazišta prirodnog gasa, javljaju saudijski mediji pozivajući se na ministra energetike, princa Abdulaziza bin Salmana.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve