Biznis
11.02.2024. 22:10
R.E.

Istraživanje

Uragan kategorije 6 - posledica GLOBALNOG ZAGREVANJA

uragan oluja
Izvor: Shutterstock

Naučnici Majkl Vehner iz Nacionalne laboratorije "Lorens Berkli" i Džems Kosin iz "Frst strit fondejšn" nedavno su izneli revolucionarnu ideju o potrebi za uvođenjem nove kategorije uragana - Kategorije 6.

Njihova studija istražuje rastući rizik od uragana usled sve izraženijih efekata globalnog zagrevanja, ističući nedovoljnu adekvatnost trenutne "Safir-Simpsonove skale" u proceni ovih sve opasnijih vremenskih pojava.

U analizi podataka o uraganima od 1980. do 2021. godine, istraživači su identifikovali pet oluja koje bi se mogle svrstati u novu Kategoriju 6, sve u poslednjih devet godina. Ovo je alarmantno otkriće koje jasno ukazuje na eskalirajući trend u jačini i učestalosti uragana.

Ova inovativna studija ne samo da iznosi potrebu za prilagođavanjem postojeće skale, već ističe i sve izraženije posledice globalnog zagrevanja na intenzitet i učestalost uragana. Sa predviđenim rastom globalnih temperatura, rizik od Kategorije 6 uragana se povećava, posebno u regionima poput Filipina i Meksičkog zaliva.

Rezultati istraživanja postavljeni su kao osnova za razvoj budućih strategija prilagođavanja i zaštite od uragana, a studija je objavljena u uglednom naučnom časopisu "Zbornik radova Nacionalne akademije nauka" (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Ovaj korak ima potencijal da unapredi razumevanje i upravljanje rizikom od uragana u svetu koji se suočava sa sve izraženijim izazovima klimatskih promena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve