Biznis
31.07.2022. 16:10
R.E.

Stanje na berzi

Google i Microsoft se izvukli za dlaku

Berza, inflacija
Izvor: Shutterstock

Uprkos predviđanjima da će njihove akcije pasti, tehnološki giganti Microsoft i Google prijavili su bolje rezultate od očekivanih na tržištu.

Ipak, činjenica da su očekivanja na startu bila toliko mala svedoči o paklenom stanju tržišta u kome se tehnološki giganti nalaze

Microsoft se izvukao od loših prognoza, a najavljuje i porast poslovanja svog servisa Azure od 43 odsto. Baš ova najava porasta poslovanja možda je dovela do skakanja akcija čim je prognoza objavljena.

Google matična kompanija Alfabet prijavila je pad zarade drugi uzastopni kvartal, za šta je okrivila smanjen broj kupaca oglasa u njihovim servisima. Međutim, akcije Alfabeta su porasle za gotovo 5 odsto u trgovanju.

Iako ovi brojevi ne ukazuju na katastrofalno propadanje vrednosti ovih kompanija, nikako se ne može okarakterisati kao sasvim dobra situacija. Rast vrednosti pojedinačnih poslovanja ovih kompanija nalazi se na donjoj granici, a ukoliko se trend padanja nastavi, ne piše im se dobro.

Google se suočava sa povlačenjem oglašivača, najviše na platformi YouTube, odakle je u prethodnom kvartalu dolazilo najviše zarade. Microsoft se nalazi u problemu usled ublažavanja buma kupovine računara koji je počeo tokom prvih meseci pandemije, a sada usporava.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Google osuđen na kaznu od dva miliona evra
Google

Francuska

29.03.2022. 22:25

Google osuđen na kaznu od dva miliona evra

Privredni sud u Parizu osudio je pretraživač Google na kaznu od dva miliona evra zbog zloupotrebe aplikacije i da mora da izmeni klauzule svog ugovora o distribuciji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
16.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve