Biznis
30.03.2023. 15:00
BETA-AFP

Tražio pauzu

I Ilon Mask se plaši veštačke inteligencije

Ilon Mask
Izvor: Shutterstock

Ilon Mask i stotine svetskih stručnjaka potpisali su u sredu apel u kome se traži šestomesečna pauza u istraživanju veštačke inteligencije, ukazjući na "velike rizike za čovečanstvo".

Apel se odnosi na tehnologiju moćniju od ChatGPT-ija četiri, modela otvorene veštačke inteligencije pokrenutog sredinom marta. 

U peticiji objavljenoj na sajtu futureoflife.org oni traže moratorijum u istraživanjima dok se ne uspostavi sistem bezbednosti, uključujući i specijalna regulatorna tela za nadzor sistema veštačke inteligencije i tehnika koje će pomoći da se razlikuje realno od veštačkog, kao i institucije sposobne da upravljaju "dramatičnim ekonomskim i političkim poremećajima (posebno za demokratiju) koje će veštačka inteligencija izazvati".

Peticija okuplja ličnosti koje su već javno izrazile strahovanja prema nekontrolisanoj veštačkoj inteligenciji koja bi prevazišla ljudska bića, a među njima su pored Ilona Maska, vlasnika Twittera i osnivača Spejseksa i Tesle, suosnivač Apple-a Stive Voznijak, član laboratorije veštačke inteligencije Gugla DipMajnd (Deep Mind), šef kompanije Stability AI Emad Mostak-konkurent kompaniji OpenAI, kao i stručnjaci za veštačku inteligenciju na američkim univerzitetima, inženjeri Majrkosofta i drugi.

Sem Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI, koja je stvorila ChatGPT, rekao je da je "malo zastrašen" svojom tvorevinom ukoliko bi bila upotrebljena za dezinformacije velikih razmera ili sajber napade. 

"Kompaniji je poterbno vreme da se prilagodi", rekao je on sredinom marta za "ABC News".

"Poslednjih meseci videli smo kako se laboratorije veštačke inteligenciej zatvaraju u nekontrolisanoj trci da razviju i primene sve moćniji digitalni mozak koji niko, čak ni njegovi kreatori, ne može da razume, da predvidi ili kontroliše na pozudan način, navodi se u peticiji.
 

Autori peticije se pitaju da li treba da ostave mašinama da "preplave naše kanale informacija propagandom i lažima", da li treba da automatizuju sva radna mesta, da razviju umove koji nisu ljudski, koji bi jednog dana mogli da budu brojniji, inteligentniji i da zamene ljude.

"Da li treba da rizikujemo gubitak kontrole nad našom civilizacijom", pitaju se oni, navodeći da odluke o tome ne treba da donose lideri tehnoloških firmi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neki je kritikuju, a neki je uvode na školske časove
1

Veštačka inteligencija

15.02.2023. 13:10

Neki je kritikuju, a neki je uvode na školske časove

Pod fluorescentnim svetlima učionice petog razreda u Leksingtonu, u Kentakiju, SAD, Doni Pirsi je uputio svoja 23 učenika da pokušaju da nadmudre "robota" koji je ispisivao zadatke.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve