Biznis
23.03.2020. 17:28
Promo

IMMOFINANZ: Informacije o uticaju pandemije COVID-19 na ritejl aktivnosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
  • Privremeni pad prihoda od najma maloprodajnih objekata trebalo bi u velikoj meri da se nadoknadi merama štednje, koje se trenutno primenjuju
  • Intenzivna sarađujemo sa zakupcima kako bismo zajedno savladali izazove
  • VIVO! i STOP SHOP ostaju relativno konkurenti na izazovnomtržišnom okruženju bogatom ponudom robe za svakodnevne potrebe, kao i niskim troškovima zakupnine

Nadležni organi u svim zemljama u kojima IMMOFINANZ posluje, nedavno su uveli ograničenja i sproveli niz različitih mera za suzbijanje širenja pandemije korona virusa (COVID-19). Ove mere utiču na različite aspekte svakodnevnog života, između ostalog i usled privremenog zatvaranja maloprodajnih objekata. Izuzeci se odnose najčešće na prodavnice koje u svojoj ponudi imaju osnovne potrepštine, poput supermarketa, apoteka, pošti, banaka, prodavnica hrane za kućne ljubimce. Osim toga, pristup javnim površinama je takođe ograničen ili su za to date slične preporuke.

IMMOFINANZ podržava ove mere u interesu javnog zdravlja i bezbednosti građana. Stalni investicioni portfolio IMMOFINANZ-a iznosio je približno 4,7 milijardi evra, 31. decembra 2019. godine: od toga, približno 3 milijardi evra ili 64 odsto za segment kancelarijskih nekretina i 1,7 milijardi evra, odnosno 35 odsto za nekretnine iz maloprodajnog segmenta. Gore pomenute mere od strane vlada imaće uticaj na maloprodajne objekte kompanije IMMOFINANZ u područjima u kojima su propisane. Frekvencija posetilaca u maloprodajnim objektima IMMOFINANZ-a od početka januara do sredine marta 2020. godine bila je ista u poređenju sa 2019. godinom, zahvaljujući veoma uspešnom početku godine. Međutim, kao rezultat mera propisanih od stane vlada, pad je nedavno primećen u zavisnosti od konkretnih ograničenja u svakoj od zemalja.

Ekonomska efikasnost ritejl koncepta

Dugoročni gubici prihoda kao rezultat obaveznog zatvaranja prodavnica imaće negativan uticaj na ekonomski položaj ritejl industrije tokom cele finansijske godine. To može dovesti do teške situacije u vezi sa troškovima i za pojedinačne zakupce. Međutim, zakupci u IMMOFINANZ-ovim objektima imaju benefite od cenovnog efikasnog ritejl koncepta – VIVO! Za šoping centre i STOP SHOP za ritejl parkove – zbog niskih cena zakupnine i održavanja prostorija.

IMMOFINANZ je u stalnom i aktivnom kontaktu sa svojim zakupcima, kako bi zajedno savladali izazove i veoma ozbiljno preuzimamo odgovornost koju imamo prema zakupcima, njihovim zaposlenima i potrošačima.

Mere štednje se već primenjuju

Još uvek je rano za procenu trenutne situacije ili privremenih mera pojedinačne podrške na koje će se IMMOFINANZ Grupa verovatno odlučiti u budućnosti. Kako bi se u što većoj meri nadoknadio potencijalni i privremeni pad prihoda od zakupa i maloprodaje, mere štednje se već primenjuju. Između ostalog mere štednje podrazumevaju odlaganje investicija koje nisu neophodne, kao i smanjenje svakodnevnih troškova. Dodatno, sve mere ekonomske podrške koje su najavljene od strane vlada različitih zemalja biće uzete u obzir.

IMMOFINANZ Grupa pomno prati razvoj situacije i kontinuirano nastavlja da analizira neophodne mere – pri čemu su zdravlje i sigurnost naših partnera i njihovih potrošača naš prioritet.

IMMOFINANZ ima konzervativnu strukturu kapitala i finansiranja te je u poziciji da brzo i fleksibilno reaguje na izazove u narednom periodu. Neto LTV od 31. decembra 2019. godine procenjuje se na približno 43,1 odsto, što je nešto ispod nivoa koji je zabeležen krajem septembra 2019. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve